Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI S INTERNETOM

Globalni ispad američkog mrežnog sustava Cloudflare. Rakar: Nije napad

Foto: Screenshot/DownDetector
1/3
24.06.2019.
u 16:12

Cloudflare je prvo objavio da su uočili probleme povezane s mrežom te da rade kako bi ih riješili. Stručnjak Marko Rakar ističe da se ne radi o hakerskom napadu, nego o nenamjernoj grešci

Zbog problema s Cloudflareom više internetskih stranica u svijetu, ali i u Hrvatskoj, uključujući i neke news portale, ima problema s pristupom. Problemi su počeli oko 13 sati te potrajali nekoliko sati

– Pokušaj pristupa web-lokacijama smještenima na Cloudflareu rezultirao je pogreškom – piše Mybroadband.

Navode i kako su iz Cloudflarea poslali priopćenje u kojem stoji da su svjesni problema vezanih za mrežnu povezanost te da njihov tim radi na uspostavljanju usluga.

Da postoje problemi, vidljivo je i na stranici Downdetector. Najveći su problemi u Velikoj Britaniji, Izraelu, ali i u središnjoj Europi te na Zapadnoj obali SAD-a. Zahvaćeni su i serveri Amazona, Snapchata, Facebooka, Googlea...

Cloudflare je prvo objavio da su uočili probleme povezane s mrežom te da rade kako bi ih riješili.

Foto: Screenshot/DownDetector

Nekoliko sati bio je otežan i pristup nekim hrvatskim portalima i drugim stranicama. 

– Doznajemo da su u tijeku hakerski napadi na međunarodne servere. Nekolicina hrvatskih portala, među njima i Telegram, ima ozbiljnih problema. Redakcija se ispričava čitateljima, uz nadu da će poteškoće biti brzo riješene – objavio je Telegram.

No, računalni stručnjak Marko Rakar za Večernji list ističe da se nije dogodio napad, nego da je došlo do nenamjerne pogreške.

Ne, nije napad, iz Cloudflare su to klasificirali to kao pogrešku konfiguracije. Identična situacija se dogodila prije nekoliko dana, a koja ima elemente cyber napada (dakle efekt je isti, ruta je neekonomična ili skroz nedostupna ali je napravljena namjerno - dok je u ovome slučaju identificirana greška i pogreška je nenamjerna - zaključuje Rakar.

Također pojasnio je o kakvom se sustavu radi:

- Cloudflare je sustav koji se između ostalog koristi da bi se spriječili napadi na neke dijelove interneta, dakle nema na planeti spremnije ekipe od napada na infrastrukturu od njih - ističe Rakar, a potom i pojašnjava tehnički gdje je došlo do kvara:

- Rute ili putanje su tablice koje routerima/usmjerivačima na internetu pokazuju kojim putem mogu doći do koje IP adrese
dakle, ako krenete s kućne IP adrese i zatražite vecernji.hr onda svi routeri između vaše kuće i Večernjeg moraju znati odakle promet dolazi i kuda ga moraju preusmjeriti da bi računalo uspjelo pronaći putanju do tražene destinacije. "Route leak" je kriva konfiguracija tih putanja i to isključivo ona koja je "nenamjerna" (to znači da su pronašli tko je i zašto krivo konfigurirao nešto) a efekt toga je da promet iz jedne u drugu točku putuje ili neoptimalnom putanjom (npr. kao da umjesto da od Zagreba ideš do Beča preko Graza, navigacija kaže da prvo odeš u Beograd, pa u Sofiju, pa u Budimpeštu pa onda do Beča ili je putanja totalno kriva i na kraju putanje nema servera kojeg tražiš - pojašnjava Rakar.

Ističe da je Cloudflare "najveći ili vjerojatno najveći provider na svijetu":

- Pristutni su svugdje pa je ujedno i single point of failure i ako oni nešto ne smrdaju onda odjednom ništa ne radi.

Ključne riječi

Komentara 13

ZA
zagabria1
14:43 24.06.2019.

Cloudflare je obična glupost. Posrednik između portala i servera koji tobože brine da budu stranice dostupne. A sam nije ništa pouzdaniji od tih stranica. To ti je kao da imaš posrednika da ti preda čašu vode umjesto da je sam uzmeš

Avatar nekakav
nekakav
14:40 24.06.2019.

naravno da će iranci biti krivi. a nekako ispod radara i dalje prolazi činjenica da se sav internet promet odvija preko 13 servera pod direktnim nadzorom amerikanaca... i taj nadzor ne žele prepustiti međunarodnom tijelu, i tako već 5 godina traje natezanje. jer su i internet ameri proglasili svojim interesom i braniti će svoje 'pravo' da njime upravljaju. još malo pa će i zrak i voda, vjetar, sunce, noć i dan, postati američko... svako diranje u to je direktan napad na američke interese. svaki pokušaj opravdavanja te činjenice totalnog nadzora je na mentalnoj razini amebe. vidimo da se broj takvih povećava.

Avatar __MAX__
__MAX__
15:27 24.06.2019.

Problem je u DNS serverima koji hostuju sve stranice u USA. Zato Rusija hoce neovisan Internet jer sve sada ovisi o DNSu koji se fizicki nalazi u USA. Upitajte se zasto bas u USA ako je Internet ne ovisan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije