Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savršena realnost

Gledali smo budućnost televizije i jedva ju čekamo

Samsung Q900R
29.03.2019.
u 10:53

Bez obzira na to što TV trenutačno nema pravu konkurenciju, čak i kada ga usporedimo s manjim dijagonalama i rezolucijama, teško mu je naći dostojnog protivnika.

Kada smo u redakciju za potrebe snimanja videa dobili Samsungov najnoviji televizor iz Q serije, točnije 65“ Q900R, odmah se javilo pitanje kome to treba? Naime, radi se o prvom Samsungovom televizoru koji nudi nevjerojatnu rezoluciju od 33 milijuna piksela, popularnije znano kao 8K. Prva pomisao je bila da nam još ni 4K nije ušao u sve domove, pa kud su se prije požurili s 8K i ima li to uopće smisla? Pa ipak, nismo se mogli oteti dojmu da se ispred nas nalazi televizor budućnosti i da nas čeka nezaboravan doživljaj. Par nevjernih Toma je odmahivalo glavom da ih ne zanima i da nema razlike u odnosu na 4K.

Što je to ustvari 8K?

Čisto matematički gledano, 8K UHD rezolucija ima dvostruko više vodoravnih i okomitih piksela od 4K UHD, kao i četiri puta linearnu rezoluciju u odnosu na Full HD rezoluciju. Drugim riječima uzmite 4 slike s 4K ekrana, složite ih u jedan zaslon i dobiti ćete 8K. 8K zasloni su u stanju proizvesti sliku s tako glatkim prijelazima i iznimnom oštrinom da objekti u videu mogu izgledati još realističnije nego u stvarnom svijetu. Ovaj fenomen je čak dobio i naziv i zove se hiperrealizmom. U stvarnosti to izgleda tako da gledate kroz prozor i gledate u televizor, a na televizoru je ljepša slika. Teško je opisati taj efekt, jer, kako nešto može izgledati bolje na TV-u nego uživo, ali sigurni smo da ćete i vi doživjeti „wow“ efekt jednom kada pogledate takav zaslon. Zaslon na Q900R omogućuje da se pikseli ne mogu razlikovati ljudskim okom kada se gleda na tipičnoj udaljenosti.

Unboxing

TV ima 30ak kg dok cijeli paket ima preko 40 kg, tako da smo prilikom otvaranja morali smanjiti uzbuđenje i paziti na rukovanje. Pošto pakiranje dolazi s dosta sigurnosnih obloga, a najmanji TV u seriji ima 65“, računajte da će za otpakiravanje i postavljanje trebati 2 osobe, po mogućnosti malo jače. U pakiranju smo dobili TV, Samsungov One Connect Box, pametni daljinski upravljač i kablove.

TV možete montirati na zid ili na nogare. Nogari su pametno integrirani u poleđinu TV-a, ako ih nećete koristiti nema potrebe za čuvanjem u raznim kutijama po ormarima, jednostavno ih ostavite u poleđini TV-a. Što i preporučujemo, jer ipak se radi o TV-u kojem je mjesto na zidu u idealnoj dnevnoj sobi. Ili spavaćoj ako ste sretnik da si možete priuštiti dva ovakva TV-a. Montiranje na zid ima dvije mogućnosti, putem standardnog VESA nosača i pomoću opcionalnog Samsungovog nosača za zidnu montazu bez razmaka, No Gap Wall Mount. Iako Samsungov nosač No Gap Wall mount predstavlja dodatni trošak, osim kod dijagonale 82“ jer tada No Gap wall mount dolazi uz televizor, apsolutno ga preporučujemo jer omogućava montažu direktno uz zid, za razliku od raznih univerzalnih nosača. Tako TV stoji kao slika na zidu zahvaljujući jednostavnom EDGE zaslonu i elegantnom dizajnu. Okvir zaslona je debeo samo 5 mm sa strane i na vrhu dok je na dnu nešto deblji, oko 15 mm. U svakom slučaju ne izgleda kao da će odvlačiti pažnju. Imali smo priliku vidjeti kako oba dvije kombinacije izgledaju i ovakvom TV-u je mjesto na Samsungovom nosaču.

Bitna stavka kod postavljanja TV-a na zid je i skrivanje kablova. U ovom slučaju Samsung je maksimalno pojednostavio stvari s One Connectom Box-om. Naime, TV pomoću One Connecta Box-a komunicira samo jednim tankim gotovo nevidljivim kablom u kojeg su smješteni strujni i optički kabel. Zaboravite na žice koje posvuda vire, kabel koji povezuje TV i One connect Box  je dovoljno dugačak tako da slobodno rasporedite sve kako vam se vizualno uklapa, a u One connect Box spojite igraću konzolu, stick sa slikama i ostale uređaje.

Doživljaj gledanja

Ovdje nema puno filozofiranja, slika je spektakularna. I tu ne govorimo o nekakvom showroomu s kontroliranim uvjetima, TV smo isprobali u raznim prostorijama i baš svaki put je slika bila odlična. Veliku ulogu je odigrao i poseban premaz koji smanjuje odsjaj prozora i žarulja, tako da se TV može postaviti bilo gdje neovisno o izvoru svjetla s fascinantnim kutevima gledanja. Baš iz svakog kuta smo gledali odličnu sliku, nešto što će gameri koji vole u društvu „nabaciti plejku“ itekako cijeniti. Prvo što smo upalili je bio timelapse s motivima prirode. Tu su čak i „nevjerni Tome“ počeli okretati priču i u čuđenju gledati kako zvijezde padaju nad Novim Zelandom i zalasci sunca mijenjaju boje krajolika.

Iako smo isprobali sve profile boja, Standard i Dynamic su nam se nekako činile najbolje. Standard daje realne tonove boja dok ih Dynamic malo pojača ali ne pretjeruje, tako da se i dalje slika doima realno, a ne umjetno. Međutim kvaliteta slike nije ograničena samo na 8K, sav sadržaj koji smo gledali, 4K, 4K HDR i FullHD doima se jednako dobro, od raspona boja do ekstremnih svijetlih i crnih scena i to bez kalibriranja. Kako bi najbolje iskoristili takvu rezoluciju, najbolje je gledati TV s otprilike 3 metra ili bliže, što je prosječna udaljenost s koje većina ljudi gleda svoj TV.

I kad smo kod 4K i FullHD, teško je ne zapitati se što nije bolje uzeti običan 4K televizor? Samsung je s 8K definitivno ispred svog vremena, i dok svaki dan vidimo sve više 4K sadržaja na Netflixu, Youtubeu i Blue Ray diskovima, 8K sadržaj je i dalje ograničen na mali broj videa koji uglavnom prezentiraju 8K mogućnosti. Zato se Samsung oslanja na umjetnu inteligenciju koja pametno skalira sliku te SD, HD, FullHD i 4K sadržaj pretvara u 8K. Znamo što ćete reći, koja je poanta toga, samo će razvući sliku i ispasti će pikselizirano. Tu se varate. U TV je ugrađen novi Quantum AI procesor koji pomoću umjetne inteligencije stvara nove piksele na temelju manje rezolucije i uz strojno učenje i umjetnu inteligenciju može unaprijediti sadržaj poboljšanjem detalja, smanjenjem šuma i izoštravanjem ruba. Rezultat svega je slika koja je bolja od nativne rezolucije. Da, nije isto kao i pravi 8K međutim dojam je jako dobar i ako minutu prije niste gledali pravi 8K sadržaj imat ćete dojam kao da se radi o oštrijoj i svjetlijoj slici s više detalja, čak i ako je riječ o 4K sadržaju.

Samsungova AI Upscaling tehnologija tako pretvara ovaj TV u skroz drugačiju zvijer, koju nećete samo staviti na zid i hvaliti se kako imate 8K TV, već ćete zbilja moći uživati u boljem sadržaju. Ustvari, uživat ćete u najboljem široko dostupnom sadržaju koji se nudi.

Meniji i funkcionalnosti su u skladu s ostalim Samsungovim televizorima, vrlo su jednostavni a TV ima dovoljno procesorske snage da sve radi bez trzaja i zastajkivanja, čak i ako se prebacujete između procesorski intenzivnih sadržaja, poput 4K HDR i aplikacija.

Osim slike, teško je nabrojiti što sve TV ima, jer ima sve, kao što se i očekuje od Samsungovog flagship uređaja. Ne možemo odoljeti a da ne istaknemo dodatno One remote daljinski uređaj koji svojim dizajnom i brušenim metalom više izgleda kao modni dodatak nego daljinski upravljač. Iako TV-om možete upravljati putem mobitela, zbog jednostavnosti i dizajna One remotea ćete rijetko posezati za njim. Za sve ostale stvari, poput personaliziranja, predlažemo da instalirate Samsungovu SmartThings aplikaciju s kojom ćete putem mobitela moći podesiti sve do najmanjeg detalja. SmartThings će omogućiti spajanje s ostalim IoT uređajima pa ako vas vesele takve stvari, kao i nas, znajte da ćete uživati u povezivanju novog člana u postojeću mrežu uređaja.

Dok TV ne radi, možete koristiti Samsung Ambient mode i tako na zidu imati omiljene slike u 8K rezoluciji. Kao što smo rekli, najvjerojatnije će slike izgledati bolje nego scena koje se sjećate. Putem SmartThings aplikacije možete mobitelom uslikati pozadinu iza TV-a i ubaciti ju u Ambient mode, tako nećete imati crno oko slike (ako se ona ne rasteže preko cijelog ekrana) već će TV pametno prilagoditi sliku i izgledat će kao da se slika nalazi na zidu.

Bez obzira na to što TV trenutačno nema pravu konkurenciju, čak i kada ga usporedimo s manjim dijagonalama i rezolucijama, teško mu je naći dostojnog protivnika. Naravno, sve ovisi o vašim potrebama, ali radi se vrhunskom televizoru koji će još godinama biti među najboljima na tržištu, ako ne i najbolji.

Sadržaj omogućio Samsung

Advertisement

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije