Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donacijski program Hrvatskog Telekoma

Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova

Generacija NOW
Foto: HT
1/4
28.10.2020.
u 08:00

Odabranim institucijama na natječaju, na raspolaganju će biti podrška stručnjaka iz IRIM-a, dok će Hrvatski Telekom svima donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te financijsku donaciju

Kao i dosadašnjih godina, Hrvatski Telekom nastavlja s ulaganjem u buduće STEM stručnjake, pa i ove godine provodi novi donacijski natječaj Generacija NOW. Kroz ovogodišnji donacijski natječaj, Hrvatski Telekom ulaže 700 tisuća kuna u razvoj STEM područja u Hrvatskoj te nastavlja uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerom, Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Na natječaj su se prijavile obrazovne ustanove i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM područjem. Odabranim institucijama, za čitavo vrijeme trajanja programa, na raspolaganju će biti podrška stručnjaka iz IRIM-a, dok će Hrvatski Telekom svima donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te financijsku donaciju. Na natječaj su se i ove godine prijavile brojne institucije, a njih čak 75 Hrvatski Telekom je uključio u novi program.

„Usvajanje novih vještina ne potiče samo osoban i profesionalan rast već čini napredak mogućim. Djelujući u sadašnjosti i osnažujući našu djecu, Generaciju NOW, zajedno stvaramo bolje sutra. Iznimno sam ponosan što je Hrvatski Telekom u posljednje četiri godine uložio više od četiri milijuna kuna u STEM edukaciju, ali prvenstveno što potičemo razvoj STEM kompetencija u Hrvatskoj od najranije dobi te djeci i mladima pomažemo u izgradnji bolje budućnosti za njih osobno, ali i za čitavo društvo. Zahvaljujući tome, u našem programu sudjeluje više 300 obrazovnih institucija, a više od 2200 kreativnih, predanih i znanja željnih mladih umova korak je bliže ostvarenju svojih snova i ostvarenju svojega punog potencijala. Iako je ovo vrlo izazovna godina za sve nas, upravo je sada još važnije podržati i uključiti mlade u područja koja će im otvoriti bezbroj mogućnosti“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, povodom još jedne u nizu velikih investicija kompanije u STEM obrazovanje.

Generacija NOW se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Novost ovogodišnjeg programa jest IRIM-ov interaktivni edukacijski web portal Izradi! na kojemu je svima dostupan i besplatni tečaj o Arduinu, za STEM područje iznimno bitnoj tehnologiji koja će se koristiti u edukaciji. Program Generacije NOW i ove će se godine, ukoliko to epidemiološka situacija dopusti, održavati u prostorima odabranih ustanova diljem Hrvatske, a interaktivni materijali dodatno će pomoći polaznicima programa pri stjecanju znanja i izradi vlastitih projekata. Kako se čitav edukacijski program nalazi online, bit će dostupan i svim ostalim ustanovama, ali i pojedincima, zainteresiranima za usavršavanje STEM znanja i vještina.

Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a
Foto: HT

Povodom otvorenja petog donacijskog natječaja Generacija NOW, Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a, pojašnjava: „I ove godine Institut za razvoj i inovativnost mladih nastavlja uspješnu dugogodišnju suradnju s Hrvatskim Telekomom kroz uključivanje 75 novih institucija i podršku prethodno uključenim ustanovama u projekte Internet of Things. Kroz ovaj projekt educiramo mentore u osnovnim i srednjim školama te udrugama za korištenje Arduina - najpoznatije svjetske platforme za realiziranje uradi sam projekata u području elektronike, automatike, robotike te inženjerstva općenito.“

Za ocjenjivanje svih projektnih radova ove će godine biti zaduženo stručno Povjerenstvo u sljedećem sastavu: Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik Povjerenstva, Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja u Institutu za razvoj i inovativnost mladih, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, Ana Džepina, viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Vuk Vuković, izvršni direktor u Oraclum Intelligence Systems i Lidija Kralj, predstavnica udruge Suradnici u učenju

U prošlogodišnji donacijski program bilo je uključeno rekordnih 110 obrazovnih institucija diljem Hrvatske. Koristeći znanje stečeno u edukativnom programu, doniranu opremu i financijske potpore, svi su timovi uspješno odgovorili na završni zadatak na temu Digitalna igra(čka). Prema odluci stručnog Povjerenstva, u kategoriji nižih razreda osnovnih škola, najbolji projekt su osmislili polaznici OŠ Sibinjskih žrtava u Sibinju, među višim razredima pobjedu je odnio tim OŠ Bartola Kašića Vinkovci, a najbolji projekt u kategoriji srednjih škola izradio je tim Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Prošlogodišnji program obilježilo je i snimanje i prikazivanje „Generacije inspiracije“, prvog dokumentarnog filma o predrasudama s kojima se susreću STEM-ovci, njihovim pogledima na svijet te stavovima kojima vode svoja okruženja i čitavo društvo naprijed. Do danas, film je pregledan više od 1.250.000 puta, a zahvaljujući uspješnoj suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sastavni je dio nastavnih planova i programa. Film se i dalje može pogledati u Videoteci MAXtv-a.

Foto: HT

Vrijeme pandemije još je snažnije pokazalo kolika je važnost projekata koji razvijaju STEM kompetencije, a projekti kao što je Generacija NOW omogućavaju djeci, bez obzira gdje odrastaju, priliku za istraživanje, stvaranje i inoviranje u području tehnologije. Kreativno stvaralaštvo kompetencija je koja će ih voditi tijekom odrastanja te profesionalnog formiranja i razvijanja. Naša je odgovornost pružiti im takvu priliku i potaknuti ih da pomiču granice stvarajući nove proizvode pritom razvijajući timske, organizacijske, komunikacijske i prezentacijske vještine koje su nužno potrebne već danas.

Foto: HT

Programi poput Generacije NOW iznimno su važni za djecu i mlade, ali i za društvo u cjelini. Poticanje i usmjeravanja mladih ka znanosti i tehnologiji temeljni je preduvjet stvaranja boljeg, uspješnijeg i bogatijeg društva. Sada uz igru i zabavu, ali već za nekoliko godina istraživanjem i inovacijama uz potporu neke od vrlo kvalitetnih domaćih visokoobrazovnih ustanova i brojnih udruga i klubova tehničke kulture, mladi otkrivaju čari znanosti i tehnologije, prirodne zakonitosti i pomiču granice poznatoga. Ako nastavimo poticati djecu i mlade da se uključuju u programe kao što je ovaj, da razvijaju svoje vještine u STEM području, istražuju, propitkuju i inoviraju, osigurat ćemo njima, ali i svima nama, bolje sutra.

Foto: HT

Znati kodirati i programirati će za dvadesetak godina biti definicija informatičke pismenosti. Moja generacija će se tada suočiti sa onime čime se generacija naših roditelja suočavala za vrijeme pojave osobnih računala, dok će današnji školarci bez problema navigirati kodovima i programirati što god im padne na pamet. Zato smatram da je ovakav projekt sjajan - čitavu jednu generaciju djece će naučiti vještinama koje će im pomoći u rješavanju brojnih problema s kojima se budu suočavali, od olakšavanja nekih dnevnih procesa do potencijalno i gorućih društvenih problema. To će Hrvatsku učiniti još konkurentnijom u IT industriji, što bi moglo dati snažan podstrek ekonomskom rastu na valu novog tehnološkog booma. To je moja optimistična vizija Hrvatske, i ovakav tip projekta je prvi nužni korak do tako nečega. 

Foto: HT

Prisutnost STEM područja neosporna je u gotovo svim aspektima našeg života, a poseban naglasak ovdje ima tehnologija i njezina isprepletenost s ljudskom svakodnevnicom. Programi poput Generacije NOW koji potiču i usmjeravaju mlade upravo u tom pravcu, od iznimne su važnosti - ne samo kako bi išli u korak s modernim vremenima, već kako bi naučili razmišljati izvan okvira. Jedna od glavnih prednosti usvajanja STEM vještina jest ta što omogućuju osobni i profesionalni rast i razvoj mladih, ali istovremeno i napredak i razvoj društva. Iako nam je ova godina posebno izazovna i sa sobom nosi mnoštvo nesigurnosti, ukoliko kod djece i mladih uspijemo kontinuirano razvijati istraživački duh i poticati ih na kreativan način razmišljanja, ne sumnjam u svjetliju budućnost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije