Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ucjena zbog serije

Hakeri traže otkupninu od barem milijardu dolara?

Igra prijestolja
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.08.2017.
u 11:00

Tjedan dana nakon hakerskog upada na servere HBO-a, stigla je i poruka hakera koji traže milijune dolara otkupnine

Hakeri koji su uspjeli provaliti u servere HBO-u i ukrasti nekoliko nastavaka serijala Igre prijestolja proteklog tjedna, ponovno su se oglasili. Ovoga puta hakerska skupina pustila je novih pola gigabajta podataka kao dokaz svojih tvrdnji, sažetak 5. nastavka uz niz popratnih dokumenata i sve to uz vodeni žig na sa svojim sloganom ‘HBO is Falling’ (HBO pada).

Tvrde da u svom posjedu imaju ukupno 1,5 terabajt materijala vezanih za ovu megapopularnu seriju. Dodano su se i ‘raspričali’ ovoga puta o svojem pothvatu, namjerama, i motivima, te su objavili online poruku i prepisku s HBO-om. Do sada, naime, nisu bili poznati motivi hakerskog napada na HBO, ali nisu postojali ni zahtjevi hakera.

Rok isplate 3 dana

Usto sa servera su, kažu, skinuli i hrpe internih dokumenata HBO-a, mailova, financijskih izvješća, ugovora sa zaposlenicima, te cjelokupne marketinške strategija za novu 7. epizodu serijala, prenosi Wired. Hakeri su odaslali javno on line poruku koju su uklopili u scene 5. nastavka Igre prijestolja, u kojem obrazlažu svoj ‘posao’ i traže, kako stoji, barem xxxx milijuna dolara otkupnine za ukradene podatke. Navodno je to dio originalnog pisma kojeg su uputili čelniku HBO-a Richardu Pleperu s ultimatumom i vjerojatno pravom cifrom. Poruke piše Mr, Smith, a između ostalog kazao je da je njihov zahtjev nije podložan pregovorima. HBO je utrošio 12 milijuna dolara za istraživanje tržišta i 5 milijuna za reklamu 7. epizode u ovoj godini, smatrajte i nas troškom marketinga, stoji u poruci u kojoj se dodaje da je rok isplate tri dana od objave pisma. No, nije poznato kada je to pismo doista poslano.

Nadalje, kako je vidljivo sa stranica databrecher.net, haker-ucjenjivač, pojašnjava kako im je trebalo šest mjeseci da upadnu u servere HB-a, te nabraja kakvu bi sve štetu mogli počiniti. 
Osim što bi pustili 5. nastavak koji tek treba biti na programu u nedjelju, imaju niz povjerljivih dokumenata i ugovora i financijskih podataka o svim sudionicima serijala Igra prijestolja kao i ostalih serija u HBO, produkciji.

Forenzičari još istražuju

Kada se radi o motivu, hakeri tvrde, oni nisu ni politički ni financijski. To je za nas igra, uživamo kad se možemo domoći podataka, novac nam nije glavni motiv, stoji u pismu. Ne želimo da nas se proziva kao negativce i kriminalce, HBO je naša 17. meta, A do sada tek tri hakirane mete odbile su platiti, te su i kažnjeni, a dvije od njih potpuno su propale, stoji u prijetnji hakera. Iz HBO-a, prenosi Wired, kazali su još traje forenzička istraga, te da očekuju još curenja podataka. A kada se radi o internim mailovima, tvrde, nemaju dokaza da su kompromitirani.

Komentara 2

CE
centirion
07:01 24.08.2017.

Obični lopovi!

DU
Deleted user
21:29 18.09.2017.

Gledam HBO na MAXTv za sada je sve OK

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije