Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TABLETI

Galaxy Tab - prednosti i nedostaci popularnog Samsungovog tableta

'no'
Foto: 'Fotodesk /Vecernji list'
1/3
20.07.2011.
u 15:03

Tablet koji razvojno ide u svom nekom smjeru ne pokušavajući kopirati Appleov iPad.

U posljednja dva tjedna imali smo prilike testirati jedan od najpopularnijih tableta s Androidom. Vjerojatno već nagađate da je riječ o Samsung Galaxyju. Dobili smo na testiranje model Tab P7100, sa 10.1 inčnim kapacitivnim monitorom rezolucije 1280x800 i dvojezgrenim procesorom. Kako je ovo prvi android tablet koji smo dobili priliku testirati, da cijeli test što kvalitetnije odradimo isti sam koristio na dnevnoj razini umjesto iPad tableta koji mi je već postao obvezna oprema kod svakodnevnih poslova.Jedini nedostatak je što smo dobili model bez Samusungova vlastitog korisničkog sučelja – TouchWiz, posebno napravljenog za tablete.

Prvo što su uoči kod Galaxyja jednostavan je minimalistički dizajn. Dimenzije uređaja su 246.2x170.4x10.98 te ima težinu od samo 590 grama, što ovaj uređaj čini laganim a kompaktnim. Oblik uređaja je malo drugačiji od iPada pa se treba malo priviknuti, usto nema hardversku tipku, što je korisnicima iPad tableta u početku zbunjujuće. Pohvala je svakako što se nije išlo u smjeru kopiranja iPad uređaja.

Već je poznata stvar kod Android smartphone uređaja – pa ni tableti nisu iznimka – da su modeli većinom hardverski bolje opremljeni od iOS uređaja. Tako ovaj model dolazi s dvojezgrenim procesorom nVidia TegraT20 brzine 1Ghz te 1GB radne memorije, što je više nego dovoljno i za zahtjevne zadatke. Kod duljeg rada osjeti se da Galaxy Tab većinu vremena izvršava sve zadatke s lakoćom, pogotovo ako su uzme u obzir da dolazi s podrškom za Flash, čime se web stranice dulje i teže renderiraju i na desktop računalima, ali ovdje nije to bio problem.

Tablet dolazi s Android operativnim sustavom, inačica 3.0.1. Honeycomb. Iako samo dobili uređaj bez TouchWiz sučelja, prvi dojam je dobar jer s uređajem dolaze već poznate klasične aplikacije poput email aplikacije, gmail, google talk, maps, podrška za flash. Sve što je predinstalirano prilagođeno je za tablet i funkcionalno. Od aplikacija najviše me se dojmio integrirani browser koji s tabiranim sučeljem djeluje vrlo slično i funkcionalno poput Google Chrome za osobna računala.

Uz browser treba spomenuti Google talk koji smo odmah kod prvog korištenja isprobali videopozivom. Zaključak je da jednostavno fenomenalno radi, a treba napomenuti da smo bili spojeni na 3G mrežu. Ovo je odlična kombinacija Google Talk softvera i prednje kamere tako da korisnik može obaviti videopozive odmah nakon prvog pokretanja tableta, a nije potrebno instalirati dodatni softver poput Skypea.

Ali ako već imamo tablet u rukama, svi smo željni isprobati aplikacije, od poslovnih pa do zabave. No tu je problem, vjerovali ili ne, prilično je teško naći aplikacije baš prilagođene za tablete s monitorom veličine 10.1 inča. Ovo je nedostatak koji nije vezan za sam uređaj, nego za Android i Google, ali se to održava na korisnika koji želi iskoristiti tablet 
bilo za posao ili zabavu .

 

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
10:26 22.07.2011.

tuče iPad u svim kategorijama - Osim softwareom. Ali i to s vremenom, pošto je Android najnapredniji OS. Ali i najnoviji, pa treba malko vremena i interesa (financijskog) da se aplikacije prepišu za njega..

MI
mightymraz
11:44 25.07.2011.

nedostaci su vam stvarno ocajni

SA
Sankotronic
09:49 26.07.2011.

A prednosti još očajnije. To je tablet za bogate jer kad skuže da je bezvezan, onda im treba još love da kupe iPad hi, hi, hi, hi... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije