Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmobiteli 2016.

Fairphone 2 je mobitel za uvijek

fairphone
Foto: Promo foto
19.12.2015.
u 07:30

Modularni mobitel koji možete sami rastaviti i zamijeniti dijelove, smatra Hrvoje Šarić, bit će hit sljedeće godine

Sljedeće godine na tržištu pametnih mobitela, tvrdi naš stručnjak Hrvoje Šarić, neće dominirati uvriježene marke već originalni uređaj.

Jedan takav primjer je, Fairphone 2 je modularni mobitel koji možete sami rastaviti i zamijeniti mu dijelove. Stoga predstavljamo modularni mobitel male nizozemske tvrtke, Fairphone je, naime, zamišljen kao etički prihvatljiv mobitel: naime, za razliku od valjda svih ostalih mobitela na svijetu, ne sadrži rijetke metale proizvedene u afričkim rudnicima u uvjetima robovskog, prisilnog ili dječjeg rada kojeg nameću zaraćene milicije.

Novi model Fairphone 2 je uspio osigurati više materijala iz etički prihvatljivih izvora (broj „nekonfliktnih" metala je podignut s 3 na 5), a usput je i više fair prema kupcu: on, ako mu se razbije ekran, može lako i jeftino zamijeniti taj dio, ali isto tako može i ugraditi jaču kameru, zvučnik ili čak zamijeniti sklopovlje za prijam bežičnih signala, pa i kompletnu matičnu ploču.

Naime, svi ti dijelovi dizajnirani su tako da ih lako može izdvojiti i elektrotehnički analfabet: svi koriste iste vijke, standardne i jasno označene. Istini za volju, cijeli taj koncept nije toliko napredan kao Googleov Project Ara gdje module jednostavno utaknete jedan u drugi – kao lego kocke – ali Fairphone 2 možete naručiti već danas, i ima jednu golemu, neodoljivu prednost: zamišljen je kao mobitel koji će vam vječno trajati: nikad više ne morate kupiti novi, nego jednostavno (i jeftino) ovom starom zamijenite dotrajale dijelove i eventualno ubacite nove kad se pojave nove tehnologije.

Sve o Fairphoneu, ali i još četiri originalna mobitela koja bi mogla biti u trendu 2016. napisao je Hrvoje Šarić u novom broju Večernjakova magazina iQ, koji je od srijede u prodaji na svim kioscima.

>>Evo kako možete jeftinije telefonirati u inozemstvo

>>Ako imate stari smartphone, ne bacajte ga! Ovo je 10 načina kako ga možete još koristiti

Ključne riječi

Komentara 1

D1
da...100
10:18 19.12.2015.

Ja mislim da neće biti "hit". Jeftini mobiteli su postali dovoljno dobri za veliku većinu aplikacija. Da je takav mob. izbačen na tržište prije tri godine, kada su mobiteli teško pratili razvoj aplikacija, tada bi izmjena najslabije komponente imala smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije