Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Facebook prekinuo velike operacije manipuliranja

Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima, ističe na svojem blogu Facebook
22. kolovoza 2018. u 09:12 1 komentara 408 prikaza
Facebook
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Društvena mreža Facebook objavila je u utorak da je prekinula velike operacije manipuliranja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok. 

Mark Zuckerberg Google nedodirljivi prvi YouTube bi mogao prestići Facebook po broju posjetitelja

"Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima", ističe na svojem blogu Facebook kojemu je jako predbacivano, posebice nakon izborne kampanje 2016. u SAD-u, da nije učinio dovoljno u borbi protiv tog tipa zloporabe. 

Američke obavještajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Facebookom kako bi pokušali utjecati na izbore koji su Donalda Trumpa doveli u Bijelu kuću. Moskva je uvijek odbacivala te optužbe. 

Facebook Za hrvatske korisnike Facebook traži stručnjaka iz Hrvatske koji bi radio u Dublinu za plaću od 3.000 eura

Kako se bliže parlamentarni izbori u studenom u SAD-u, vlasti su upozorile da su operacije ruskog uplitanja ponovno počele. 

"Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju povjerenja u povezivanje na Facebooku", istaknula je društvena mreža ističući opseg zadatka. 

"To je stalni izazov jer su odgovorni za te aktivnosti odlučni i raspolažu velikim financijskim sredstvima."

Mark Zuckerberg Kazna Cambridge Analytica Facebook će stajati pola milijuna funti

Predsjednik povjerenstva za obavješćivanje u Senatu Richard Burr pozvao je na jedinstvo, u priopćenju. Po njemu, objava Facebooka jača njegovo uvjerenje da je "cilj tih stranih kampanja na društvenim mrežama posijati neslogu, da Rusija nije jedini neprijateljski strani čimbenik koji razvija te sposobnosti, te kako je, da bi se suprotstavilo tim prijetnjama, nužno da tvrtke, snage reda, Kongres i obavještajne službe rade zajedno". 

Facebook je također priznao da nije moguće sam se nositi s problemom te naveo kako je surađivao sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama. 

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

[video: 22524 / Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa]

 

Oftalmologija
PROMO
Dosta vam je da vam pada mrak na oči? Doznajte koje sve probleme s vidom možete riješiti u Zagrebu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar octopus
    octopus:

    Ako tako kaže pošten i istinit milijarder Zuckerberg, onda se nema tu više što propitkivati.