Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Digitalno plaćanje

I Facebook uvodi kriptovalutu, na ispitu zaštita osobnih podataka

Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL
24.05.2019.
u 23:27

Cilj im je stvoriti digitalnu valutu koja omogućava jeftin i siguran transfer novca bez obzira na to u kojoj banci klijent ima račun. Koristili bi tokene pohranjene u digitalnim novčanicima, baziranima na blockchain tehnologiji, preko kojih se plaćanja obavljaju anonimno.

Tržište digitalnih plaćanja sve je življe: u konkurentsku se utakmicu uključuje i Facebook i to lansiranjem kriptovalute koju namjerava koristiti kao sredstvo plaćanja, uz koje bi naknade za transakcije bile jeftinije. Digitalna valuta radnog naziva GlobalCoin trebala bi postati aktivna početkom sljedeće godine u 10-ak zemalja, a prije toga trajat će testiranje.

Kako prenosi BBC, detaljnije će planove objaviti ovo ljeto, a čelnik Facebooka Mark Zuckerberg razgovarao je već s američkim regulatorom, ali i guvernerom Središnje banke Engleske Markom Carneyem o legislativi te rizicima i prilikama koje nosi virtualni novac. O partnerstvu pregovaraju s tvrtkama za transfer novca, među kojima je i Western Union, ali i s trgovcima koji bi trebali prihvatiti kriptovalutu kao sredstvo plaćanja. Cilj im je stvoriti digitalnu valutu koja omogućava jeftin i siguran transfer novca bez obzira na to u kojoj banci klijent ima račun.

Koristili bi tokene pohranjene u digitalnim novčanicima, baziranima na blockchain tehnologiji, preko kojih se plaćanja obavljaju anonimno. Zbog problema vezanih uz kompromitiranje osobnih podataka na Facebooku, američki Senat i odbor za bankarsko poslovanje Zukerbergu su uputili otvoreno pismo u kojem preispituju kako će valuta funkcionirati i kako će biti zaštićena prava potrošača i sigurnost podataka.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije