Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

I Facebook uvodi kriptovalutu, na ispitu zaštita osobnih podataka

Cilj im je stvoriti digitalnu valutu koja omogućava jeftin i siguran transfer novca bez obzira na to u kojoj banci klijent ima račun. Koristili bi tokene pohranjene u digitalnim novčanicima, baziranima na blockchain tehnologiji, preko kojih se plaćanja obavljaju anonimno.
24. svibnja 2019. u 23:27 0 komentara 106 prikaza
Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/PIXSELL

Tržište digitalnih plaćanja sve je življe: u konkurentsku se utakmicu uključuje i Facebook i to lansiranjem kriptovalute koju namjerava koristiti kao sredstvo plaćanja, uz koje bi naknade za transakcije bile jeftinije. Digitalna valuta radnog naziva GlobalCoin trebala bi postati aktivna početkom sljedeće godine u 10-ak zemalja, a prije toga trajat će testiranje.

Louis Farrakhan OBRAČUN S RADIKALIMA Čistka na Facebooku: Opasne ekstremiste protjerali s mreže

Kako prenosi BBC, detaljnije će planove objaviti ovo ljeto, a čelnik Facebooka Mark Zuckerberg razgovarao je već s američkim regulatorom, ali i guvernerom Središnje banke Engleske Markom Carneyem o legislativi te rizicima i prilikama koje nosi virtualni novac. O partnerstvu pregovaraju s tvrtkama za transfer novca, među kojima je i Western Union, ali i s trgovcima koji bi trebali prihvatiti kriptovalutu kao sredstvo plaćanja. Cilj im je stvoriti digitalnu valutu koja omogućava jeftin i siguran transfer novca bez obzira na to u kojoj banci klijent ima račun.

Koristili bi tokene pohranjene u digitalnim novčanicima, baziranima na blockchain tehnologiji, preko kojih se plaćanja obavljaju anonimno. Zbog problema vezanih uz kompromitiranje osobnih podataka na Facebooku, američki Senat i odbor za bankarsko poslovanje Zukerbergu su uputili otvoreno pismo u kojem preispituju kako će valuta funkcionirati i kako će biti zaštićena prava potrošača i sigurnost podataka.      

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.