Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Facebook ide na IPO i planira skupiti 5 milijardi dolara

Morgan Stanley odabran je kao kuća koja će voditi najpopularniju društvenu mreže do burze.
01. veljače 2012. u 21:40 2 komentara 4 prikaza
facebook, Mark Zuckerberg,  (1)
Foto: Reuters/Pixsell

Facebook kreće na IPO, odnosno predat će papire za inicijalnu javnu ponudu, a prema posljednjim informacijama, planiraju skupiti 5 milijardi dolara što je upola manje od očekivanja brojnih stručnjaka. Bez obzira na slabiju zaradu, to će i dalje biti najveći IPO u povijesti IT industrije.

Kako piše Bloomberg, čelnici najveće društvene mrežne usluge odabrali su Morgan Stanleya kao aranžera i savjetnika u ovom poslu. Biti odabran za vođenje nečije inicijalne ponude unosan je biznis. A Morgan Stanley i protekle je godine bila kuća koja je odnijela najviše poslova vezanih uz IPO internetskih kompanija. Investicijska banka koja će raditi za dobrobit Facebooka mogla bi tako zaraditi do 500 milijuna dolara s obzirom na posljednju procjenu vrijednosti kompanije.

Lani je Morgan Stanley uzeo 20 posto tržišta IPO-a i tako je uprihodio za taj posao 262 milijuna u naknadama, a prodali su 4,6 milijardi dolara vrijednosti u dionicama. Morgan Stanley vodio je inicijalne javne ponude za kompanije poput Zynge, koja kreira online igrice, Groupona i Pandora Medije. Zynga je pala 20 posto nakon milijarde vrijednog IPO-a, a potom se vratila na početnu prodajnu cijenu.

Groupon je skliznuo 24 posto, pa potom nekako vratio izgubljeno, dok je Pandorina dionica dotaknula 39-postotni pad vrijednosti. Udvostručenje LinkedInove dionice, pak, kazuju u Bloombergu, upućuje na to da MS previše cijeni IPO. Facebook koji je 2004. osnovao Mark Zuckerberg, posljednjih godina doživljava strelovit uspon, a trenutačno broji preko 800 milijuna korisnika od kojih je blizu 1,5 milijuna Hrvata. Zarada Facebooka u 2011. porasla je za 65 posto u odnosu na godinu prije.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Kisa_sdj:

    Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj ... prikaži još! posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

  • Deleted user:

    da hrvatske fondove interesira sto radi facebook...