Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Facebook briše lažne vijesti o 5G mrežama, WhatsApp ograničava prosljeđivanje memeova

Facebook je bio prisiljen preispitati 'slobodu govora' koja im se prelila u fizički svijet u obliku vandalizma i nasilja u Velikoj Britaniji kada su teoretičari zavjere spalili stup s baznim stanicama.. U Facebooku  tako traje akcija uklanjanja lažnih vijesti o 5G mrežama posebice onih koje  5G dovode u vezu s pandemijom koronavirusa .
07. travnja 2020. u 12:13 6 komentara 1236 prikaza
5G mreža
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Facebook je dugo odolijevao pozivima da svoju platformu iščisti od teorija urote i zavjere po pitanju 5G mreža.  Pozivali su se na slobodu govora. No, nakon što su nedavno u Velikoj Britaniji zapaljeni stupovi i mobilne bazne stanice te maltretirani inženjeri koji se trude osigurati svima internetsku infrastrukturu i Facebooku su promijenili mišljenje.  

Koronavirus u Sloveniji Nevjerojatna sličnost Stručnjaci još 2012. izradili scenarij pandemije koronavirusa: u Njemačkoj će umrijeti 7,5 milijuna ljudi

U Facebooku  tako traje akcija uklanjanja lažnih vijesti o 5G mrežama posebice onih koje  5G dovode u vezu s pandemijom koronavirusa . Facebook je bio prisiljen preispitati 'slobodu govora' koja im se prelila u fizički svijet u obliku vandalizma i nasilja.  

Inače, postoje dokazi, piše The Telegraph, da je zavjera oko 5G mreža započela kao ruska dezinformacijska kampanja, s tim da su se prvi postovi koji povezuju s koronavirusom pojavili na društvenim mrežama još u siječnju.

Teorija o kojoj se trenutačno radi jest nova, no ali kriza fake newsa ili širenja lažnih vijesti u svim oblicima ponovno u fokus stavlja stari problem, odnosno moderiranje i odgovornost društvenih platformi. 

Od antivaksera do masovnih napada na škole, zapravo je malo teorija zavjere koje su i ostale isključivo u online prostoru. 

Facebook je i na svojoj chat platformi WhatsApp, krenuo s moderiranjem lažnih vijesti u vezi s korona virusom. Sada paze na broj dijeljenja jer je primijećeno da se uz šaljive i ironične memeove dijele obilato i lažne vijesti, odnosno samo prosljeđuju.Tako je moguće sada proslijediti meme tek na jednu adresu. Što i nije bogzna kakva prepreka korisnicima. Jer svatko može meme postaviti kao svoj status na WhatsAppu i podijeliti ga sa svim svojim kontaktima ili pak samo s onima kojima želi.

Newborn Pet trudnica zaraženo u Hrvatskoj Majka zaražene bebe: Sin i ja smo dobro, ali bilo je stigmatizacije moje obitelji

Usto tu su i Instagram i Facebook priče koje je teško očistiti od lažnih vijesti uguranih u neki domaći uradak. 
S krizom ili bez nje i dalje ostaje na snazi pitanje učinkovitog načina kontrole sadržaja na društvenim mrežama. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Ja i Ja:

    A što ako, samo ako naravno, to sve skupa nisu teorije zavjere?

  • alpskacokolada:

    Američki NIH(National Institute of Environmental Health Sciences) objavio krajem 2018. da je dokazao da visoka izloženost 2G i 3G radiofrekvencijskom zračenjenu uzrokuje raka. A 5G tehnologija je novija i naprednija pa više ne uzrokuje nego liječi raka...

  • znam:

    Ne podrzavam nasilje. Jadan je onaj kome je Facebook neki autoritet ili mjerilo vrijednosti. O slobodi govora: zamislite naselje sa 350 stanovnika; od toga njih 340 ne zeli baznu stanicu u naselju. Konacni rezultat: bazna stanica izgradjena u tom naselju. ... prikaži još!. Gdje je tu demokracija, sloboda govora???