Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDROIDOVA SIRI

Evo što sve Google Now može učiniti za vas

Samsung
Foto: smartphone
15.02.2015.
u 17:00

Google Now koristi web-tražilicu da bi pronašao informacije koje zanimaju upravo vas – primjerice kakvo je vrijeme vani, ima li gužve na putu do posla, kako je igrao nogometni klub za koji navijate…

Da, sa svojim mobitelom možete razgovarati: vi mu govorite, a on vam odgovara. Općepoznato je da to iPhone može zahvaljujući Siri, ali manje je poznato da to možete i na Androidu koristeći Google Now.

Google Now je usluga koja koristi sveprisutnu web-tražilicu da bi pronašla informacije koje zanimaju upravo vas – primjerice kakvo je vrijeme vani, ima li gužve na putu do posla, kako je sinoć igrao nogometni klub za koji navijate… S obzirom na to što sve Google zna o svakome od nas, ova usluga često uspijeva pogoditi i servirati nam točno onu informaciju koju trebamo, i to u pravom trenutku. Google Now postoji na svakom mobitelu ili tabletu koji koristi Android 4.1 ili noviji (može se instalirati i na iOS 7 ili noviji), ali vrlo je vjerojatno da na vašem uređaju nije aktiviran. Naime, Google Now ne razumije hrvatski…

Da biste koristili Google Now za razgovor sa svojim uređajem, morate govoriti engleski (ili neki od velikih svjetskih jezika: podržani su njemački, francuski, talijanski, španjolski, ruski, japanski i portugalski u brazilskoj varijanti), i ne samo to: morate namjestiti uređaj na taj jezik (na računalu to nije neophodno, možete koristiti Google Now u pregledniku Chrome). Ovo je dovoljan razlog za većinu ljudi u Hrvatskoj da odustanu – nije lako nemati mobitel sa sučeljem na materinjem jeziku – no mi smo za potrebe ovog teksta jedno dulje vrijeme namjestili mobitel i tablet na engleski kako bismo vidjeli što sve može Google Now… Dobra je vijest da ne morate savršeno vladati govornim engleskim: Google Now dovoljno je sofisticiran da razumije „kaubojski“ engleski s jakim slavenskim naglaskom, kakvim se služi velika većina nas kojima engleski nije materinski i ne govori ga svakodnevno. K tome, vaš je autor savršena osoba da ga isproba – jer ni hrvatski ne govori osobito razgovijetno. Ispalo je iznad očekivanja!

Što sve možete reći Googleu? U donjem popisu iznosimo neke primjere, no to nije kompletan popis: većinu stvari možete reći na više načina (Now je programiran tako da razumije govorni jezik, pa čak i sleng, a ne samo fraze), a gotovo svakodnevno dodaju se nove mogućnosti. Probajte!

Call… [osoba u imeniku]

Najkorisnija mogućnost svakog sustava za prepoznavanje glasa jest da mu naredite koga da nazove – posebice kad ste u automobilu. Nažalost, upravo je tu Google Now najslabiji – slabo se snalazi s hrvatskim imenima. Naredbu „Call Željka“ najčešće neće razumjeti, „Call Hrvoje“ sasvim sigurno neće a „Call Marija“ ipak hoće. No ako vam dobro ide engleski, iza „Call“ možete izdeklamirati broj.

Isto vrijedi i za naredbu „Text“ kojom, barem u teoriji, možete izdiktirati SMS – ako Google prepozna ime osobe kojoj želite pisati.

Open… [aplikacija]

Dovoljno je reći „Open Facebook“ da bi se otvorila Facebook aplikacija. Ova naredba radi i s web adresama: „Open Yahoo.com“ otvorit će Yahoo u Chromeu ili internet-pregledniku.

Find…

Pretražuje manje-više sve na vašem mobitelu: aplikacije, osobe, kalendar, pjesme, videozapise… a ako to ne nađe na mobitelu, pretražuje Google.

Set an alarm for 7

Nakon što to izgovorite, Google će vas još jednom pitati da potvrdite želite li postaviti alarm u 7 ujutro. Radi i ovako: „Wake me up in 8 hours“ – pitat će za potvrdu alarma za 8 sati (ne u 8 sati!)

Remind me to…

Ovo je rečenica kojom počinje razgovor. Kad kažete Googleu na što želite da vas podsjeti, on će vas zapitati i za kada zakazujete podsjetnik i, kada mu potvrdite, on će to zapisati i u zadano vam vrijeme servirati u Google Now prozoru. Umjesto „kada“ možete odrediti i „gdje“: primjerice, možete podsjetiti samog sebe da treba nazvati mamu od kuće, a Google Now na to će vas podsjetiti kad dođete kući.

Make a note

Google Now će na ovu naredbu otvoriti aplikaciju koju koristite za pisanje bilješki (ako je nemate, otvorit će novu poruku samom sebi u Gmailu). Ako koristite Google Keep, na raspolaganju su dodatne mogućnosti.

Create event

Dodaje novi događaj u kalendar. Možete odmah izgovoriti cijelu rečenicu, primjerice: “Create meeting tomorrow at 7 at office, with Robert“. Google će vas zatim pitati da ručno potvrdite sastanak sutra u 7 u uredu s Robertom prije nego što ga upiše u kalendar. No ako sutra imate sastanak sa Željkom, sigurnije je reći „Create event tomorrow“ i ručno upisati detalje u imenik.

What is my schedule for tomorrow?

Ovo je primjer rečenice iz govornog jezika koju Google Now ispravno prepoznaje: smjesta će vam izdeklamirati koje obaveze imate zapisane za sutra u kalendaru.

Where is the nearest gas station?

Možda i najkorisnija mogućnost! Naravno, „gas station“ možete zamijeniti s „pharmacy“, „ATM“… Istina, rezultati su pouzdaniji u Los Angelesu ili Londonu nego u Splitu ili Rijeci, ali ipak je često najbrži način da dođete do važne informacije!

Where is… / Navigate to… / Directions to…

Google Now odmah će izgovoriti i na ekranu pokazati kako da dođete do željenog cilja te eventualno ponuditi da vam otvori karte i ondje pokaže detalje.

How much is [100 dollars] in [euros]?

Ako vas isto zanima za kune, dovoljno je reći „How much is 100 dollars“ – Google zna da ste u Hrvatskoj pa će pogoditi da pitate za kune.

Convert [1 mile] to [kilometers]

Sve je jasno, zar ne?

Say [how are you] in [Spanish]

Radi i s hrvatskim, ali neće izgovoriti „Kako si“ nego će to napisati na ekranu.

Weather

Dovoljno je reći tu jednu riječ da vam Google kaže koliko je stupnjeva i kakvo je vrijeme u mjestu u kojem se nalazite. Ako želite pitati za neko drugo mjesto, samo recite „Weather, Zagreb?“ (Upozorenje: za Špičkovinu ovo ne radi.)

Ne zanima vas prognoza nego samo želite znati hoćete li trebati kišobran? Može i ovako: „Will it rain today?“

Did Chelsea win? How is Chelsea doing?

Na dvije naredbe Google Now će vam reći kako je Chelsea prošao u zadnjoj utakmici i kako stoji na tablici Premier lige. Probali smo i s Dinamom, ali to nije išlo – uputio nas je na web-stranice na kojima se spominje Dinamo. Hajduk nije ni prepoznao!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
02:24 16.02.2015.

Ne mora mobitel biti na engleskom, samo morate znati pricati engleski. Znam jer koristim Google now.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije