Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Evo koliko Hrvata ima računalo i pristup internetu

Internet se i dalje najviše koristi za čitanje novina i magazina, potom za informiranje o proizvodima i uslugama te zdravlju, dok se najmanje koristi za traženje posla i predaju službenih zahtjeva i obrazaca javnim službama
07. prosinca 2017. u 09:36 3 komentara 719 prikaza
Internet
Foto: Slavko Midzor/pixell

U hrvatskim je poduzećima visoki stupanj opremljenosti informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (IKT) i uređajima, pa tako njih po 96 posto upotrebljava računala i ima pristup internetu, dok 74 posto kućanstava ima osobno računalo, pokazuju podaci DZS-a.

internet Ekskluzivno Evo koliko je Hrvatima brz internet

Kućanstva su ukupno ove godine za dva postotna boda smanjila opremljenost osobnim računalima, te ih je sada takvih 74 posto, a slična je situacija s pristupom internetu, što ove godine ima 76 posto kućanstava, za razliku od njih 77 posto u 2016.

Poduzeća naveliko koriste brze širokopojasne veze

Osim što su u većini dobro opremljeni tehnološkim uređajima i imaju pristup internetu, 71 posto poduzeća u Hrvatskoj ima svoju internetsku stranicu, a čak 96 posto upotrebljava neki oblik širokopojasne veze, pri čemu njih 92 posto ili 6 posto više nego lani širokopojasni fiksni pristup i njih 83 posto mobilni širokopojasni pristup ili 3 posto više.

Iz DZS-a su istraživanje o tom proveli na uzorku od 4.500 poduzeća u Hrvatskoj.

U vezi ugovorene brzine internetske veze u poduzećima ove je godine vidljivo, kako napominju iz DZS-a, da sve više poduzeća dogovara veće brzine od 10 Mbps te je sada takvih 8 posto više nego lani ili 63 posto.

Ipak, poduzeća još uvijek slabo koriste društvene medije, svega njih 45 posto, kao što slabo koriste i internetsku prodaju, koja zauzima tek 11 posto prodaje roba i usluga, a slabo koriste i usluge računalnog oblaka ili cloud, njih 31 posto.

Po djelatnostima, najviše se IKT-om služe i koriste za poslovanje u sto postotnom slučaju poduzeća u sektoru opskrbe električnom energijom i vodom, izdavaštvu i komunikacijama te u poslovim djelatnostima, a najbliže su im, 99 posto, poduzeća iz sektora trgovine.

U građevinarstvu time svime se služi 94 posto poduzeća, kao i u proizvodnji, dok u hotelima i restoranima te uslužnim djelatnostima i prijevozu to iznosi po 93 posto.

Gotovo sva kućanstva s fiksnim širokopojasnim pristupom

Istraživanje DZS-a o IKT opremljenosti kućanstva provedeno je na uzorku od 5.493 osobe u dobi od 16 i 74 godine i njihova kućanstva, od kojih gotovo sva imaju fiksni širokopojasni pristup, dok ih gotovo 57 posto, za razliku od lanjskih 50 posto, pristupa internetu putem širokopojasnih mobilnih mreža.

Od 24 posto kućanstava koja nemaju internetski priključak, najviše ili 68 posto, ih je reklo da za to nemaju potrebu, dok s obzirom na dob nisu ove godine primjetni pomaci u odnosu na lani te internet i općenito IKT i dalje najviše koristi mlađa populacija, s time da iz DZS-a kažu kako raste uporaba kod onih do 54 godine.

Internet se i dalje najviše koristi za čitanje novina i magazina, potom za informiranje o proizvodima i uslugama te zdravlju, dok se najmanje koristi za traženje posla i predaju službenih zahtjeva i obrazaca javnim službama.

Sitnice koje svi mogu učiniti, a znatno će vam smanjiti račun za grijanje

Internet
1 / 7
Uskoro nas očekuje skuplji plin, a mi vam donosimo savjete kako možete već sada, dok još uvijek traje sezona grijanja uštedjeti koju kunu. Oni koji se griju na plin, gradsku toplanu ili električnu energiju, najhladnije godišnje doba vjerojatno i ne vole previše zbog visokih računa za grijanje.
Donald Trump Ukida neutralnost? Donald Trump priprema dosad najžešći napad na internet Google Nova studija Evo što je Googleovo istraživanje otkrilo o Hrvatima na internetu ŠIROKOPOJASNI PRISTUP Zašto nam je internet među najsporijima u Europi
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • okvarbud:

    ja nemam pristup internetu,jer si to ne mogu priustiti.

  • Vito:

    24.64+58.03+5.10+22.77+2.79+8.78+5.8= 127.91 - 200 __ To je za 72.09 manje od onog u što me uvjeravaju da imam i plaćam. __ Koje još speed test programe trebam pronaći da ih zbrojim i dobijem tih njihovih 200 ???

  • Vito:

    Evo koliko Hrvata ima računalo i pristup internetu ::: Zanimljiv naslov __ Vidite da imam pristup internetu. __ No, kolika mi je brzina tog pristupa??? __ Evo podataka koje dobijem od različitih "speed test" rograma dostupnih na tom internetu: OOkla ... prikaži još! ping 3 ms-- Download 25.64 Mbps --- Upload 58.03 ----Xfinity Latency:130 ms -- Download 5.10 Mbps -- Upload 22.77 Mbps ---- AT&T Latency:143ms -- DOWNLOAD 2.79 Mbps - MP3 File (5MB) 17 sec Video Clip (35MB) 2 min -- UPLOAD 8,78 Mbps - Email Attachment (1MB) 1 sec Photo Gallery (8MB) 8 sec -- Fast 5.8 Mbps __ Sad je pitanje: na kojem sam prijenosnom mediju - bakrena parica ili optička (svjetlovodna) nit??? __ Molim nekoga tko se razumije u te brojeve da mi objasni. __ U HT-u kažu da je to normalno za "moj paket", jer su mi "pustili" brzinu od 200 nečeg