Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ

Evo kako najlakše provjeriti kupujete li ukradeni mobitel

ukradeni mobitel, krađa, mobitel
Thinkstock
17.05.2017.
u 08:55

Američki teleoperateri imaju zajedničku bazu podataka gdje drže te broje uređaja koji su prijavljeni kao ukradeni i neće dopustiti njihovo spajanje na mrežu

Kupujete li mobitel preko oglasnika svakako treba pripaziti na više stvari. Prvo, ako plaćate na 'neviđeno' i mobitel vam dolazi poštom mogli bi ostati neugodno iznenađeni ako u paketu pronađete nešto sasvim drugo. 

Prijevare su lako moguće i zato bi najbolje bilo da uređaj prije kupnje dobro pregledate. No, i onda postoji opasnost da kupite uređaj koji je ukraden. Kako najlakše provjeriti je li mobitel prijavljen kao ukraden? Pomoću IMEI broja koji se dobije kada se utipka kod *#06#.

Te brojeve moguće je pronaći i na stražnjoj strani uređaja, na kutiji proizvoda ili na području gdje se nalazi baterija

Američki teleoperateri imaju zajedničku bazu podataka gdje drže te broje uređaja koji su prijavljeni kao ukradeni i neće dopustiti njihovo spajanje na mrežu, piše Verge

Tako je u SAD-u puštena u rad stranica na kojoj možete provjeriti radi li se o ukradenom uređaju. Dovoljno je na Stolen Phone Checker ukucati IMEI i ubrzo ćete saznati govori li prodavač istinu. Ova stranica ograničena je samo na područje SAD-a.

No, ovo nije prvi takav servis. Stranica ImeiPro nema takvo ograničenje i ona će vam otkriti radi li se o ukradenoj robi. Na stranici navode kako se može provjeriti je li mobitel ukraden bilo gdje u svijetu te da je njihova preciznost 99,9%.

Moguće je i prijaviti nestali mobitel, bez obzira radi li se o izgubljenom ili ukradenom uređaju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije