Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Mračna strana' interneta

Europska komisija predložila nove mjere u borbi protiv ilegalnih sadržaja na internetu

Europska komisija
Foto: Youtube Screenshot
28.09.2017.
u 16:57

Europska komisija je 2016. godine ušla u dijalog s Facebookom, Twitterom, YouTubeom i Microsoftom, navevši ih da potpišu "kodeks ponašanja" kojim su se obvezali da će se boriti protiv govora mržnje na internetu.

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova danas je na konferenciji o mjerama protiv nezakonitih sadržaja na internetu otkrila da je zatvorila svoj Facebook račun koji je postao "autocesta za mržnju".

"Shvaćam da su online platforme pune divnih mogućnosti, no internet ima i svoju mračnu stranu", istaknula je Jourova tijekom predstavljanja inicijativa Komisije o internetskom sadržaju. 

Tijekom nedavnog susreta s predstavnicima Facebooka "istaknula sam im da upravo zatvaram svoj Facebook profil jer je postao autocesta za mržnju", otkrila je povjerenica. 

Europska komisija je 2016. godine ušla u dijalog s Facebookom, Twitterom, YouTubeom i Microsoftom, navevši ih da potpišu "kodeks ponašanja" kojim su se obvezali da će se boriti protiv govora mržnje na internetu. 

Danas je predstavila nove inicijative kojima će ohrabriti te tvrtke i sve aktere na internetu da ubrzano usvoje djelotvornije alate za borbu protiv "ilegalnih sadržaja". 

Taj se izraz odnosi na više vrsta sadržaja poput terorističke propagande ili "ksenofobnog i rasističkog diskursa koji poziva na mržnju i nasilje". 

Komisija novim mjerama predlaže uvođenje "kontaktnih točaka koje omogućuju brzu komunikaciju s pružateljima internetskih usluga kako bi oni uklonili ilegalne sadržaje". 

Komisija poziva internetske tvrtke da ulože sredstva i u "automatsko otkrivanje" takvih sadržaja, te da "objavljuje izvještaje o transparentnosti u kojima se precizira broj i vrsta zaprimljenih izvješća". 

Komisija će u nadolazećim mjesecima "pomno pratiti postignuti napredak", a ako on ne bude dovoljan, ona bi mogla odlučiti "najkasnije do svibnja 2018." uvesti "zakonske mjere" kojima će prisiliti tvrtke da djeluju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije