Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Europljani sve više telefoniraju u drugim zemljama EU

Iako će cijene roaminga uskoro biti istovjetne onima u domaćem prometu, trenutno raspoložive usluge i troškovi telefoniranja u inozemstvu još uvijek se razlikuju od operatera do operatera
10. veljače 2017. u 10:15 2614 prikaza
Mobilni telefon seks skandal
Foto: Thinkstock

U sklopu europske težnje ka jedinstvenom digitalnom tržištu, roaming je usluga koju već dugi niz godina eurovladari žele učiniti prihvatljivom na prostoru svih država EU. Na to su ih potaknuli korisnici koji su se nakon boravka u inozemstvu vraćali potpuno šokirani iznosima na računima za mobilne usluge. Zbog toga Europska komisija od 2007. nastoji smanjiti cijene roaminga. Počeli su s reguliranjem cijena poziva i poruka, namećući najviše dozvoljene cijene tih usluga te ih postupno dodatno smanjivali do ovogodišnjeg 15. lipnja, kada cijene moraju biti istovjetne onima u domaćem prometu.

Primjerice 2007. je cijena za pozivanje bez PDV-a iznosila 49 centi, da bi ona lani u posljednjoj regulaciji, smjela biti samo 0,05 eura viša od domaće cijene. U roamingu se plaćalo i primanje poziva, što od 15. lipnja također više neće biti slučaj. Cijena za megabajt prometa u 2012, iznosila je 1,20 eura, da bi je već prvo ograničenje smanjilo na 0,70 eura. Stalno smanjivanje i regulacija cijena roaminga, prema statistici Europske komisije, dovelo je do povećanja korištenja mobitela u inozemstvu. To jasno pokazuje i podatak da je od 2008. do 2015. volumen podatkovnog prometa povećan za više od 100 puta.

Sve dok te sve pozitivne promjene ne zažive, treba paziti na roaming troškove i naći ponudu koja nam najbolje odgovara

Svi prijepori i problemi oko roaminga unutar zemalja EU trebali bi nestati nakon 15 lipnja, tvrde europski zakonodavci. Pozivi, poruke i surfanje internetom odvijat će kao i da niste prešli granicu vlastite zemlje. Korištenje mobitela odvijat će se bez naplate naknade za roaming i neće biti ograničeno ni vremenski ni po količini internetskog prometa, ali će operateri imati neku vrstu zaštitne klauzule u slučaju zlouporabe. Primjerice, putnicima koji koriste SIM kartice jedne od država članica u kojoj imaju prebivalište ili mogu dokazati "stabilnu povezanost" s tom članicom, bit će omogućeno da svoje mobilne telefone mogu koristiti u bilo kojoj drugoj članici EU-a po istoj cijeni kao i kod kuće. Ipak, Komisija naglašava da je ukidanje naknada za roaming namijenjeno za putnike, stoga će operatori imati mogućnost zaštite od zlouporabe.

A što je ustvari međunarodni roaming? To je usluga mobilnih operatora uz pomoć koje se može koristiti telefon u inozemstvu. Svi mobilni operatori u Hrvatskoj, ovisno o tarifnom paketu, nude međunarodni roaming. Svaki operator ima sporazume o roamingu sa stranim operatorima, što korisniku pruža mogućnost korištenja mreža tih operatora ostvarivanjem odlaznih i dolaznih poziva, slanja i primanja SMS poruka, kao i neke druge mobilne usluge na isti način kao i kod domicilnih operatora.

Raspoložive usluge i troškovi korištenja razlikuju se od operatora do operatora i od zemlje do zemlje. Ono što je Europska komisija kao posljednje pravilo u nizu dogovorila, ne bi li omogućila zacrtani cilj ili Roam like home – mobiteliraj kao kod kuće, jest reguliranje veleprodajnih cijena. Pregovarači su dogovorili sljedeća ograničenja veleprodajnih cijena: 3,2 centa po minuti glasovnih poziva i 1 cent po SMS-u od 15. lipnja 2017. te postupno smanjenje tijekom pet godina naknada za podatkovni promet: sa 7,7 eura po gigabajtu od 15. lipnja 2017. na 2,5 eura po gigabajtu od 1. siječnja 2022. godine. A sve dok te sve pozitivne promjene ne zažive, treba paziti na roaming troškove i naći ponudu koja nam najbolje odgovara.

1000 minuta i 1GB svaki mjesec za roaming unutar EU na poklon

Svi oni koji često putuju u zemlje EU ili uskoro namjeravaju posjetiti jednu od njih trebali bi na vrijeme razmisliti o roamingu. Bez dobre pripreme roaming najčešće ispadne veliki neočekivani trošak. Zbog toga su u Tele2 korisnicima tarifa BIZNIS EKIPNA i BIZNIS RASPALI pripremili poklon - 1000 minuta i 1 GB interneta - svaki mjesec, za roaming unutar EU, koje mogu koristiti i nakon 15. lipnja 2017., za cijelo vrijeme trajanja ugovorne obaveze.

Sadržaj omogućio Tele2

eOsobna
MOBILNI IDENTITET
Znate li što je točno elektronički potpis i tko ga u Hrvatskoj može koristiti: 'Ovo olakšava život'
Eurizon Asset Management Croatia
EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU
Kada će se zaustaviti inflacija i što će biti s cijenama? Evo u što sada treba ulagati novac