Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Europa mora uložiti 300 mlrd eura u 5G mreže

Vlade i regulatori trebali bi pomoći telekomunikacijskom sektoru mjerama poput novih modela vlasništva, sugerira BCG, tvrdeći da bi taj potez mogao ubrzati izgradnju mreža, smanjiti njihov ukupni utjecaj na okoliš i povećati prijenos znanja među partnerima.
25. ožujka 2021. u 11:45 3 komentara 303 prikaza
5G mreža
Foto: Pixabay Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/2

Europska unija mora uložiti 300 milijardi eura u telekomunikacijsku infrastrukturu do 2025. godine ako želi izgraditi mobilne mreže nove generacije, pokazuje izvješće lobističke udruge telekomunikacijskih tvrtki.

Mislav Malenica Deklaracija o startupima Startupi trebaju povoljne uvjete za rast i mogućnost za širenje preko granica

EU se nada da će mobilne mreže nove generacije pomoći gospodarstvu da izađe iz recesije koju je prouzročila pandemija covida 19 i da preuzme vodeću ulogu u sektoru proizvodnje uređaja povezanih s internetom.

Mreže 5G temeljni su preduvjet za 'pametne tvornice' i 'autonomna' vozila, ali europski telekomunikacijski operatori zaziru od troškova koje donosi njihova izgradnja, a europska regulativa otežava im povezivanje radi smanjenja troškova.

Lobistička udruga telekomunikacijskih tvrtki ETNO naručila je od savjetodavne tvrtke BCG studiju troškova uvođenja mreža nove generacije i mogućih rješenja.

„Potrebno je još 150 milijardi eura da se u Europi realizira puni scenarij 5G i još 150 milijardi eura da se dovrši ažuriranje fiksne infrastrukture na gigabitne brzine“, izračunao je BCG.

Igor Štagljar SATiN serološki test Novi uspjeh tima Igora Štagljara: Razvili brži i jeftiniji test na antitijela

Vlade i regulatori trebali bi pomoći telekomunikacijskom sektoru mjerama poput novih modela vlasništva, sugerira BCG, tvrdeći da bi taj potez mogao ubrzati izgradnju mreža, smanjiti njihov ukupni utjecaj na okoliš i povećati prijenos znanja među partnerima.

Predlažu i ublažavanje propisa kako bi se pružateljima telekomunikacijskih usluga omogućila suradnja i zajednička ulaganja, te odvajanje gradnje infrastrukture od pružanja telekomunikacijskih usluga.

Operaterima bi se također mogla omogućiti prodaja podatkovnog prometa na mrežama kako bi nadoknadili zaostatak za Googleom, Facebookom, Microsoftom i drugim tehnološkim divovima, drže u BCG-u.

VIDEO: Gdje se u Europi najteže kažnjava pijane vozače?

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • znam:

    Kome treba 5G? Obicnim ljudima ne. Telekom industrija je najprofitabilnija industrija na svijetu i sada hoce da cijela EU finansira izgradnju mreze: to vam je kao dajem svoje novce da budem zracen tj. bolestan. Za one koji misle da je ... prikaži još!e to trenutno; nije, EMF je "slow killer". Jedino pametno rjesenje je izgradnja opticke mreze jer je pouzdanija, sigurnija, zdravija i energetski isplativija nego bezicni prijenos. Postoje rjesenja zamjene 5G sa optikom u USA. Internet je trenutno treci potrosac elektricne energije u svijetu, iza USA i Kine. Bezicni prijenos trosi milijun puta vise elektricne energije nego optika.

  • ludwig:

    Tako je kome sve to treba, nikome tak i tak bu korona te novce pojela, ništ od toga meni i na 3G radi sve izvrsno a baterija traje pola dana čak i dan dulje, ak mi treba nekaj munjevito skinut ... prikaži još! prebacim telefon na 4G i poslije ga vratim na 3G i sve radi ko munja i Signal i onaj Whatsapp ko puška.