Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Eurofighter - moćni lovac s kojim pilot može razgovarati

Dosljedni je nasljednik MiG-a 29. Dovoljno je samo misliti što želimo s tim avionom i naše se želje u trenutku ostvaruju, kažu piloti
08. kolovoza 2010. u 09:00 104 komentara 1267 prikaza
'SARDEGNA 1071'
Foto: ' '
Pogledajte galeriju 1/8

Dovoljno je samo misliti što s tim avionom želimo i naše se želje u trenu ostvaruju – rekao je tog srpanjskog jutra jedan iskusni njemački pilot uoči leta Eurofigherom.

Europski lovac pete generacije što su ga razvile i proizvele Njemačka, Velika Britanija, Španjolska i Italija, objedinjene u tvrtku EADS, predstavljen je vježbom u zrakoplovnoj bazi Decimomann na Sardiniji. Za tu prigodu doletjeli su Eurofighteri njemačkih i talijanskih snaga, a piloti obaju zrakoplovstava isticali su jedinstvenost tog pametnog aviona.

S Eurofighterom je, kako napominju, moguće i razgovarati jer je opremljen glasovnim sustavom upravljanja, što je pilotu ostavljeno kao opcija u složenim taktičkim situacijama. Eurofighter je, ocjenjuju njemački piloti, dosljedni nasljednik MiGa-29, a odlikuje se dvomotornom konfiguracijom sastavljenom od motora Eurojet EJ200. Opremljen je najsuvremenijim tehničkim i taktičkim sustavima.

Pilot ima kacigu s ugrađenim prikaznikom koji je povezan s informacijama na kabinskom prikazniku (HUD). Ako želi gledati izvan područja kabinskog prikaznika HUD (Head-Up Display), informacija se odmah prikazuje na kacigi na kojoj je i uređaj za noćno gledanje. Pilot tako može vidjeti i ciljeve bočno od linije gledanja, pomoću IC senzora, te lansirati rakete kratkog dometa – pokretnom glave.

Razvoj Eurofightera imao je niz zastoja zbog prevelikih troškova. No, europski partneri su se složili da im je potreban vrlo agilan lovac sposoban za osvajanje i zadržavanje prevlasti u zraku nakon uvođenja aviona Su-27 i MiG-29 u postrojbe zemalja Varšavskog ugovora. To je bio temelj projekta Eurofighter premda se tražila njegova sekundarna sposobnost za zadatke napada na zemaljske ciljeve i izviđanja.

U opremanju Eurofightera/Typhoona jasno je vidljivo kako se osim najnužnijeg početnog američkog naoružanja prednost u kasnijim fazama razvoja daje europskom naoružanju kako u raketama zrak-zrak, tako i u inteligentnom oružju zrak-površina za napad s distance. Europska industrija zrakoplova i zrakoplovnog naoružanja, koja se sve više ujedinjuje u pojedinim projektima, upravo na tom području vidi svoju priliku. Prvi serijski avioni od 148 ugovorenih iz serije Tranche 1 počeli su se isporučivati početkom 2003. godine u ratna zrakoplovstva svih četiriju zemalja industrijskih partnera u proizvodnji Eurofightera.

Eurofighter su nabavile i Austrija i Saudijska Arabija. Trenutačno se nalazi u kampanjama za izbor budućeg borbenog aviona u nekoliko država, među kojima je i Hrvatska.

Kada senzori otkriju opasnost, avion s

Kada senzori otkriju opasnost, avion se pritaji i sam bira mjere

Eurofighter se odlikuje i jedinstvenim sustavom za samozaštitu, tj. pomoćnim obrambenim sustavom DASS (Defensive Aids Sub System) koji otkriva opasnost za avion, zatim sam bira potrebne protumjere i time je pilot oslobođen jedne velike brige kojoj inače treba posvetiti posebnu pažnju.

U slučaju kada senzori otkriju opasnost, avion automatski prelazi na mod pritajenosti (stealth mod) i radiokomunikacija se obustavlja te ako opasnost postoji od rakete s infracrvenim navođenjem, uređaj za naknadno izgaranje prestaje s radom kako bi se smanjila IC slika aviona.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar s.t.a.l.k.e.r.
  s.t.a.l.k.e.r.:

  BlackWolfie je nažalost nekih u pravu, eurofighter i mig nisu 2 i 2 četri već 5. Nemamo educiranih pilota za takvu vrstu aviona.

 • Deleted user:

  pero-lero, nemoj se uzbudjivati - to kakocemo119 sam sebi udjeli 1 ili dva plusa.

 • ivan.pavlovic:

  Sto se mene tice updejtat MIG21 ili 29 sa najsuvremenijim gadgetima i ima da jede sve po redu.