Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Europa stvara pravila za primjenu umjetne inteligencije

Pravila o AI-ju i podacima prvi su stupovi Strategije oblikovanja europske digitalne budućnosti u nastajanju.
Može li Europa, koja trenutačno u primjeni modernih tehnologija, ali i inovativnim rješenjima, kaska za Sjedinjenim Državama i Kinom postati svjetski lider i nametnuti se u nekom području digitalnog doba
21. veljače 2020. u 10:05 0 komentara 354 prikaza
Ursula von der Leyen - predsjednica Europske komisije
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Bijela knjiga umjetne inteligencije i strategija upravljanja podacima dva su dokumenta koja su u srijedu  usvojili i predstavili članovi Europske komisije.

Pravila o AI-ju i podacima prvi su stupovi Strategije oblikovanja europske digitalne budućnosti u nastajanju.
Može li Europa, koja trenutačno u primjeni modernih tehnologija, ali i inovativnim rješenjima, kaska za Sjedinjenim Državama i Kinom postati svjetski lider i nametnuti se u nekom području digitalnog doba.

Zasad, EU slovi kao lider regulative, koja prema nekim kritičarima koči i ometa razvoj inovacija, dok drugi smatraju da opreza mora biti ne bi li tehnologija postala pravi alat koji služi na dobrobit čovječanstva.

Upravo okvire unutar kojih se treba razvijati digitalno društvo u kontekstu primjene umjetne inteligencije i kako razmjenjivati velike baze podataka postavili su jučer Europljani. O njima će najprije raspravljati te će se donijeti konkretne odredbe, a do kraja godine one će se pretočiti u zakon.

AI Stručnjaci: 'Nova umjetna inteligencija već danas je opasna, očekujemo napade'


Digitalna budućnost EU

– Naša je ambicija oblikovati europsku digitalnu budućnost u kojoj je zastupljeno sve od cyber-sigurnosti do kritične infrastrukture, digitalnog obrazovanja, digitalnih vještina, demokracije medija. Želim da digitalna Europa odražava ono najbolje što Europa baštini – otvorenost, poštenje, raznolikost, demokratičnost i pouzdanost.

Digitalna strategija EU treba upozoravati na put kojim Europa treba ići – kazala je Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije. 
Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji donosi prijedloge Komisije za promicanje i razvoj Artificial inteligente (AI) u Europi uz poštovanje temeljnih prava.

Jan Kimpen Umjetna inteligencija surađuje s liječnicima i reže troškove


– Umjetna inteligencija sama po sebi nije ni dobra ni loša, sve ovisi o tome zašto je i kako se njome koristimo. Stoga moramo omogućiti najbolju moguću praksu i kontrolirati rizike koje AI može predstavljati našim vrijednostima – kazala je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalno društvo, te dodala:

– EU ima potencijal postati svjetski lider u umjetnoj inteligenciji. Razvojem snažnog regulatornog okvira temeljenog na ljudskim pravima i temeljnim vrijednostima, EU može razviti AI sustav koji koristi ljudima, poslovnim subjektima i vladama. U Bijeloj knjizi Komisija postavlja okvir za sigurnu i pouzdanu umjetnu inteligenciju, utemeljenu na izvrsnosti i povjerenju:

“Želimo da svaki građanin, svaki zaposleni, svako poduzeće ima pravu šansu da iskoristi prednosti digitalizacije. Bilo da to znači sigurniju vožnju ili manje zagađenje zahvaljujući povezanim automobilima; ili čak spašavanje života s pomoću umjetne inteligencija koja omogućuju liječnicima otkriti bolesti ranije nego ikad prije.

“
Ono na čemu inzistira Margrethe Vestager, popularno zvana digitalna carica EU, jest da AI mora služiti ljudima i pritom ni na koji način ne smije ugroziti njihova ljudska prava i temeljne vrijednosti. Jer nije smisao, kaže, da zbog novih modernih alata mijenjamo sebe, već da tehnologiju prilagodimo sebi. 
Nedavno je puno buke podignula primjena jednog dijela umjetne inteligencije – tehnologija prepoznavanja lica.

Razmišljalo se o uvođenju petogodišnjeg moratorija na videonadzor javnih površina, no ipak se odustalo premda će se pomno paziti kako se upravo ta tehnologija primjenjuje u praksi. Prikupljanje i uporaba biometrijskih podataka za potrebe daljinske identifikacije u sebi sadrži rizike kršenja temeljnih prava.

WinDays19 WINDAYS19 'Ne možemo ni zamisliti potencijal koji donosi umjetna inteligencija'

Pravila EU o zaštiti podataka (GDPR već u načelu zabranjuju obradu biometrijskih podataka sa svrhom identificiranja osoba). Točnije, daljinska biometrijska identifikacija može se primijeniti samo iz sigurnosnih razloga koji su od javnog interesa. Mora se temeljiti na EU ili nacionalnom zakonu, upotreba mora biti propisno opravdana, proporcionalna i podložna odgovarajućim jamstvima.

Uz AI Bijelu knjigu, Komisija želi pokrenuti široku raspravu o tome koje bi okolnosti mogle opravdati iznimke u budućnosti – ako ih bude. Vestager je kazala kako će i svaki drugi proizvod AI-ja biti pomno testiran prije nego što zaživi u praksi.

Nadalje, kazala je Vestager, više nego ikad, digitalna i zelena tranzicija idu ruku pod ruku, kazala je Vestager i dodala kako “zelene” ciljeve Europa ne može dostići bez pomoći umjetne inteligencije i podataka.

– Stoga je uistinu važno kako tretiramo tehnologiju i kako je potičemo. Vjerujem da EU može biti lider na području regulatorne primjene AI-ja kao i služenja podacima – naglasila je Vestager.

Da bi se postigao ekosustav izvrsnosti kojem EU teži, Komisija predlaže da se pojednostave istraživanja, potiče suradnja među državama članicama te povećaju ulaganja u razvoj AI-ja.


Podatkovni lideri

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, predstavio je podatkovnu strategiju te kazao:

– Naše društvo stvara goleme količine industrijskih i javnih podataka koji će transformirati način proizvodnje, potrošnje i života. Želim da europska poduzeća i naša mala i srednja poduzeća imaju pristup tim podacima i stvaraju vrijednost za Europljane, uključujući razvijanje aplikacija za umjetnu inteligenciju. Europa ima sve što je potrebno da postane predvodnica u utrci “velikih podataka” i istodobno očuva tehnološku suverenost, industrijsku premoć i ekonomsku konkurentnost u korist europskih potrošača.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće