Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Pametne tehnologije za bolji nadzor državne granice

Premda u kontekstu uporabe ICT rješenja pridjev „pametni“ spominjemo najčešće uz gradove, suvremene tehnologije unapređuju i mnoga druga važna područja, pa tako i nadzor državne granice.
03. studenoga 2017. u 16:54 1 komentara 406 prikaza
Sustav nadzora državne granice unapređuje ENT kao nositelj konzorcija
Foto: Promo

Ministarstvo unutarnjih poslova RH s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, nositeljem konzorcija u kojem su još Securitas Hrvatska i Dat-Con, ugovorilo je nastavak nadogradnje sustava za nadzor državne granice.

Festeh FESTEH Prvi Boschov festival tehnologije

Preduvjet za Schengen

U iduća dva mjeseca, uz sedam lokacija već opremljenih za nadzor granice, uključit će se dodatnih šest čime će granica prema Republici Srbiji biti daleko bolje pokrivena te će rizik ilegalnih ulazaka u našu zemlju na ovom dijelu hrvatske granice biti minimalan. Budući da je sustav baziran na najmodernijim tehnologijama, omogućit će Hrvatskoj kvalitetnu zaštitu granica, usklađenu s visokim standardima Europske unije.

Sustav nadzora državne granice unapređuje ENT kao nositelj konzorcija | Autor : Promo Foto: Promo

Daljnje opremanje i potpuno osposobljavanje sustava nadzora državne granice i strateški je važno za RH te predstavlja jedan od najbitnijih preduvjeta ulaska Hrvatske među države schengenskog prostora. Zbog snažnije suradnje s drugim članicama Schengenskog sporazuma to će omogućiti i veću slobodu kretanja ljudi i roba te unaprijediti sigurnost građana.     

Jeste li znali…

…da su kopnene granice Republike Hrvatske (uključujući granice na rijekama) duge ukupno 2370,5 kilometara. RH na kopnu graniči s pet zemalja, a najdulja je granica s Bosnom i Hercegovinom: 1010,9 km. Po duljini granice slijede Slovenija (659,1 km), Mađarska (355,2 km) i Srbija (325,8 km), a najkraća je granica s Crnom Gorom, svega 19,5 km.

PR 3 preduvjeta Kako dobiti najviše od PR stručnjaka Sigfox World Iot Expo Internet stvari Kad fizički objekti dobiju glas i ožive Elektronički otisci Kako podatkovna znanost pomaže hrvatskom turizmu
  • toljaga22:

    uvijek taj erik son, i za mars bi se javili na natjecaj