Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita

Pametne tehnologije za bolji nadzor državne granice

Sustav nadzora državne granice unapređuje ENT kao nositelj konzorcija
Foto: Promo
03.11.2017.
u 16:54

Premda u kontekstu uporabe ICT rješenja pridjev „pametni“ spominjemo najčešće uz gradove, suvremene tehnologije unapređuju i mnoga druga važna područja, pa tako i nadzor državne granice.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, nositeljem konzorcija u kojem su još Securitas Hrvatska i Dat-Con, ugovorilo je nastavak nadogradnje sustava za nadzor državne granice.

Preduvjet za Schengen

U iduća dva mjeseca, uz sedam lokacija već opremljenih za nadzor granice, uključit će se dodatnih šest čime će granica prema Republici Srbiji biti daleko bolje pokrivena te će rizik ilegalnih ulazaka u našu zemlju na ovom dijelu hrvatske granice biti minimalan. Budući da je sustav baziran na najmodernijim tehnologijama, omogućit će Hrvatskoj kvalitetnu zaštitu granica, usklađenu s visokim standardima Europske unije.

Foto: Promo

Daljnje opremanje i potpuno osposobljavanje sustava nadzora državne granice i strateški je važno za RH te predstavlja jedan od najbitnijih preduvjeta ulaska Hrvatske među države schengenskog prostora. Zbog snažnije suradnje s drugim članicama Schengenskog sporazuma to će omogućiti i veću slobodu kretanja ljudi i roba te unaprijediti sigurnost građana.     

Jeste li znali…

…da su kopnene granice Republike Hrvatske (uključujući granice na rijekama) duge ukupno 2370,5 kilometara. RH na kopnu graniči s pet zemalja, a najdulja je granica s Bosnom i Hercegovinom: 1010,9 km. Po duljini granice slijede Slovenija (659,1 km), Mađarska (355,2 km) i Srbija (325,8 km), a najkraća je granica s Crnom Gorom, svega 19,5 km.

Komentara 1

TO
toljaga22
17:24 03.11.2017.

uvijek taj erik son, i za mars bi se javili na natjecaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije