Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Računalstvo

Ericsson Nikola Tesla gradi e-zid koji će u kući pomagati starijim ljudima

e-zid
Foto: Kristina Franić
Autor
Gojko Drljača
02.04.2014.
u 12:47

Domaća tvrtka dio je međunarodnog tima s vizijom nove skrbi za starije

Internet stvari nije više priča zanimljiva za futurologe. Pratitelji svjetskih tehnoloških trendova već su primijetili da je počela svjetska eksplozija razvoja i primjene raznoraznih napravica koje će biti sveprisutne u našem okolišu, a koje će biti povezane brzom vezom s webom, odnosno svijetom računalstva u oblacima ili prozaičnijim fizičkim serverima te softverskim rješenjima kojima koji će prikupljanjem podataka s tih naprava i njihovim upravljanjem učiniti naš svagdašnji život puno atraktivnijim, jednostavnijim, lakšim, bogatijim... I mi imamo jednu veliku i vrlo značajnu tvrtku koja se može pohvaliti da već sudjeluje u jednom od vizionarskih projekata vezanih uz ideju interneta stvari. Naime, Ericsson Nikola Tesla vrlo je važan član međunarodnog tima kompanija i institucija kojima je cilj stvoriti elektronički zid (eWall) koji će u sve starijem europskom društvu omogućiti starijoj populaciji da što dulje ostane, uz odgovarajući nadzor i skrb, u svojim domovima.

Čipovi, senzori, kamere...

Taj eWall zamišljen je kao zidni elektronički uređaj koji će objediniti niz čipova, senzora i drugih naprava poput kamera i ekrana te ih povezati s pružateljima zdravstvenih usluga, ostalim relevantnim institucijama koje mogu pomoći na bilo koji način starijoj osobi kao i s bližnjima onih koji će uživati u prednostima te buduće “asistencije u kući”. Jedna od zamisli je motriti preko sustava senzora poremećaje u radu srca, pluća, tlaka... te u slučaju opasnosti alarmirati odgovarajuće institucije i rodbinu.

Projekt eWall neće samo omogućiti starijima samostalan i što normalniji život te pomoći njihovoj rodbini nego će iz korijena promijeniti biznis kompanija koje pružaju usluge skrbi za starije, a sasvim sigurno može donijeti goleme uštede zdravstvenim sustavima budućnosti.

Kome će sve trebati

Ako znamo da je već danas svaki deseti stanovnik planeta stariji od 60 godina, a da će za pedeset godina to biti svaki peti, onda je potpuno jasno da se zdravstveni sustavi suočavaju s nevjerojatnim izazovom ne samo sve većeg broja starijih i bolesnih nego i s njihovim sve većim očekivanjima. Samo ako se vodi računa da će prema konzervativnim procjenama u sljedećih 20 godina broj oboljelih od demencije porasti 40 posto i da će do 2020. kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) postati treći uzročnik smrti, jasno je kolike koristi mogu biti od tog novog, revolucionarnog oblika nadzora i pomoći u kući.

>> Internet ćemo nositi na sebi

Komentara 1

PE
pejok
21:12 20.04.2014.

Lijepo i ocekujem vas da mi objasnite da taj pametni zid nije stetan po zdravlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije