Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj zaključen

EK kaznio Facebook sa 110 milijuna eura

Facebook
Borna Filić/PIXSELL
18.05.2017.
u 11:47

Komisija je u listopadu 2014. godine odobrila preuzimanje WhatsAppa od Facebooka za 22 milijarde dolara

Europska komisija kaznila je  Facebook sa 110 milijuna eura zbog davanja netočnih informacija tijekom istrage Komisije 2014. o Facebookovu preuzimanju mobilne aplikacije WhatsApp.

"Današnja odluka šalje jasnu poruku tvrtkama da moraju poštovati sve aspekte pravila EU o spajanju poduzeća, uključujući obvezu davanja točnih informacija", izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je u listopadu 2014. godine odobrila preuzimanje WhatsAppa od Facebooka za 22 milijarde dolara.
Prama propisima EU o spajanju i preuzimanju tvrtki, one su dužne dati točne informacije kako bi Komisija mogla donijeti odluku o odobrenju ili odbijanju zahtjeva za spajanje. 

Facebook je izvijestio Komisiju da neće moći na pouzdan način uspostaviti automatsku usklađenost korisničkih računa Facebooka i WhatsAppa. Međutim, u kolovozu prošle godine Facebook je objavio da mijenja pravilnik o općim uvjetima, uključujući mogućnost da se brojevi telefona korisnika WhatsAppa pridodaju korisničkim profilima na Facebooku.

Komisija je ustanovila da je Facebook i 2014. godine imao tehničke mogućnosti za automatsko usklađivanje, suprotno tvrdnjama koje je tada pružio.

Odluka o kazni ne utječe na odluku kojom je dopušteno spajanje Facebooka i WhatsAppa.
Nakon izricanja kazne, oglasio se i Facebook tvrdeći da im se u dokumentima koje su dostavili Komisiji potkrala "nenamjerna pogreška".

Komisija s današnjom odlukom o kazni smatra ovaj slučaj zaključenim.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
13:56 18.05.2017.

U usporedbi s Todorićevim dugom, ovo nije ništa. Sića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije