Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE SLJEDEĆE

Dugo čekanje do 5G mreže

5g mreža
Foto: Samsung
28.04.2015.
u 10:00

Na 5G mrežu u javnoj uporabi ćemo pričekati još neko vrijeme. Dodjeljivanje prvih frekvencija ne očekuje se bar još pet godina

Dok 4G mreža u svijetu sve više postaje standard počela su istraživanja i na 5G mreži. No, zasad većinom tek u testnoj fazi. Peta generacija nastavit će stopama 3G i 4G mreža. Znanstvenici već sada uzbuđeno najavljuju da će 5G mreža biti mnogo drugačija i naprednija.

- 5G će donijeti dramatični preokret i harmonizaciju radio spektra, najavljuje prof. Rahim Tafazolli, voditelj Inovacijskog centra na Sveučilištu Surrey u Velikoj Britaniji.

Radio valovi se dijele po različitim pojasima ili rasponima frekvencija. Svaki je raspon frekvencija rezerviran za različit tip komunikacije kao što su aeronautički i pomorski navigacijski signali, televizijsko emitiranje te prijenos mobilnih podataka. Korištenje frekvencijskih raspona nadzire Međunarodna telekomunikacijska udruga (ITU). U spektru radio frekvencija vlada prava gužva, a dobivanje neke frekvencije nikad nije jednostavan proces. Kako stasaju nove tehnologije postaje sve teže smjestiti ih u spektar, a to može uzrokovati probleme s brzinama.

Sređivanje frekvencija

Tu u igru dolazi "harmonizacija radio spektra", koju spominju znanstvenici koji rade na razvoju 5G mreže. Kako bi raščistila put za 5G ITU u potpunosti restrukturira dijelove radio mreže koji se koriste za odašiljanje podataka. Pritom se pazi da postojeće tehnologije, uključujući i 3G i 4G, nastave funkcionirati. 5G će također omogućavati mnogo veće bežične brzine, nego ikad dosad. Znanstvenici vjeruju da bi se mogle doseći brzine od 800 gigabita po sekundi, što je 100 puta brže od onih koje se sada ostvaruju na testiranjima 5G mreže.

Veliki zahtjev za 5G bit će i povećanje kapaciteta kako bi svi korisnici imali bolje uvjete, a statistike pokazuju da će broj korisnika i gadgeta samo rasti. Do 2020. godine bit će uključeno na internet od 50 do 100 milijardi digitalnih uređaja. Cilj je da se za 5G koristi čak tri raspona frekvencija, a uređaji će sami skakati iz jedne u drugu kako bi uvijek optimalno iskorištavali kapacitet, a da pritom ne zaguše nijednu frekvenciju. 

No, na 5G mrežu u javnoj uporabi ćemo pričekati još dulje vrijeme. Dodjeljivanje prvih frekvencija ne očekuje se bar još pet godina. U međuvremenu sve više ćemo se moći oslanjati na 4G mrežu koja i u Hrvatskoj sve više širi domet. 

Hrvatska ide u korak sa svijetom

4G mreža omogućava iznimno brzi internet i do 150 Mbit/s, a moguće su i veće brzine. 4G mreža je četvrta generacija mobilne komunikacijske tehnologije. Ponekad se spominje i naziv LTE. Omogućava veće brzine nego što većina stanovnika u Hrvatskoj ima pristup internetu na svojim kućnim mrežama. 

Hrvatska nimalo ne zaostaje za Europom kada se radi o mobilnim mrežama, dapače ide u korak sa svijetom i vrlo brzo usvaja sve prednosti koje mobilne mreže pružaju. U Hrvatskoj je danas moguće surfati po brzinama i do 150 megabita u sekundi, a te brzine za sada pruža samo Hrvatski telekom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije