Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Društvene mreže novi su izazov sigurnosti financijskih institucija

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
23.10.2012.
u 17:26

Financijeri najviše informacija gube zbog krađa mobilnih telefona i prijenosnih računala

Gotovo je petina vodećih svjetskih financijskih institucija zabrinuta zbog financijskih prijevara koje prijete njihovim informacijskim sustavima, zaključak je istraživanja sigurnosti financijskog sektora, stoji u priopćenju Deloittea, konzultantsko-revizorske kuće. Ispitanici su izrazili zabrinutost i zbog potencijalnog gubitka informacija te zbog cyber prijetnji i povećanog broja aktivnosti u domeni sigurnosti.

Ne boje se špijunaže

Puno je manje, samo šest posto, zabrinutih zbog državne ili industrijske špijunaže. Čak je četvrtina financijskih institucija obuhvaćenih istraživanjem u prošloj godini zabilježila upad u svoj informacijski sustav. Najčešće je bila riječ o zlonamjernom softveru, financijskim prijevarama koje su uključivale informacijske sustave te krađi informacija izazvanoj, primjerice, gubitkom prijenosnog računala ili pametnih telefona zaposlenika.

Istraživanje je provedeno na prijelazu 2011. u 2012. godinu među voditeljima zaduženim za informacijsku sigurnost u više od 250 vodećih financijskih institucija iz 39 zemalja, uključujući Hrvatsku. Unatoč ekonomskoj krizi i trendu smanjenja troškova, proračuni namijenjeni informacijskoj sigurnosti nastavljaju rasti pa je čak 38 posto organizacija proračun povećalo i do pet posto.

Zabrana interneta

– Jedan od novijih izazova s kojim se na području informacijske sigurnosti susreću financijske institucije svakako su društvene mreže – tvrdi Ivica Perica, viši menadžer u Deloitteovu odjelu za upravljanje rizicima.

Iako je dominantan pristup rješavanju problema i dalje ograničavanje sudjelovanja zaposlenika u društvenim mrežama na internetu, Ivica Perica dodaje da se trećina financijskih institucija koje dopuštaju korištenje društvenih mreža odlučila educirati zaposlenike te prilagoditi svoje pravilnike korištenju društvenih mreža. Financijske institucije zauzele su proaktivniji stav u implementaciji inovativnih sigurnosnih mjera te u podizanju svijesti unutar organizacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije