Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Domaćim inovatorima 11 zlatnih medalja na Svjetskom znanstvenom natjecanju

Osječki centar inovatorstva
Foto: Osječki centar inovatorstva
1/9
27.10.2015.
u 14:11

Na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovatora u konkurenciji inovatora iz cijeloga svijeta u kategorijama vodoopskrbe, zlatnu medalju je osvojio Ivan Brtan s inovacijom "Injektor" – rješenjem za pumpanjem vode do dubine od 35 metara

Osječki centar inovatorstva, koji je utemeljio „osječki Tesla“ Marko Pinjuh, na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovacija u Rumunjskoj održanome od 18. do 26. listopada u gradu Iasi postigao je izvanredan uspjeh. Za 11 inovacija osvojili su 11 zlatnih odličja, Grand Prix za mladog inovatora Marka Pinjuha te Specijalnu Nagradu od Republike Moldavije.

Na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovatora u konkurenciji inovatora iz cijeloga svijeta u kategorijama vodoopskrbe, zlatnu medalju je osvojio Ivan Brtan s inovacijom "Injektor" – rješenjem za pumpanjem vode do dubine od 35 metara. Također je osvojio zlatnu medalju u području instalacija s inovacijom "Eko cirkulacija tople vode", novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama te je osvojio zlatnu medalju kategoriji konzervacije s inovacijom "Eko konzerviranje hrane dehidracijom i dimom" novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama.

U kategoriji elektrotehnike najbolji je bio Željko Šimudvarac osvojivši zlatnu medalju s inovacijom "Sklopovi za izmjenu brojila električne energije SIB3f i SIB1f" neposredno osvojivši i zlatnu medalju s inovacijom "Priključnica za izmjenu brojila električne energije PB3f i PB1f" koji je također bio najbolji i u grani elektroenergetike osvojivši zlatnu medalju s inovacijom "Plutajuća mini hidroelektrana ADA".

U kategoriji prehrane zlatnu medalju je osvojio prof. Jovica Hardi s inovacijom "Med bake Rozalije" kao inovativni dodatak zdravoj prehrani. Također je osvojio zlatnu medalju u kategoriji novih proizvoda s inovacijom "Kruh drugačiji od drugih" koji ima visoku nutritivnu vrijednost, te zlatnu medalju s inovacijom "Primigenium" za rješavanje problema viskoznosti maslaca i meda u jedan proizvod.

U kategoriji elektronike zlatnu medalju su osvojili Ivan Brtan i Marko Pinjuh s inovacijom "Kontrolirana elektroliza vode bez elektrolita".

Najuspješniji studenti, Josip Bartulić i Edin Beganović, pod kategorijom graditeljstva osvojili su zlatnu medalju s inovacijom "RECENEFFIN (RECycled Energy EFFicient INsulation)" inovativnom izvedbom i konstrukcijom novoga bloka i izolacijske oplate koja ima višestruko bolju efikasnost od postojećih na tržištu.

Grand Prix za mladog izumitelja osvojio je Marko Pinjuh, student Elektrotehničkog Fakulteta u Osijeku.

Centar inovatorstva osvojio je Specijalnu nagradu Instituta za genetiku, fiziologiju i zaštitu bilja Akademije za znanost Republike Moldavije. Svjetsko natjecanje inovacija INVENT jedan je od najstarijih znanstvenih natjecanja inovacija koji je ove godine obilježavao svoju 25. godišnjicu. Na natjecanju su pristupili inovatori iz različitih zemalja sa područja cijeloga svijeta kao što su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Njemačka, Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Rumunjska, Hrvatska, Moldavija, Bugarska, Gruzija, Poljska, Češka Republika, Belgija, Norveška, Jordan.

Ovo je četvrti nastup Centra Inovatorstva koji je prethodno sudjelovao na 8. Državnome natjecanju inovacija u Bakru održanim 17. 9. – 21. 9. 2015. koji je u konkurenciji od 10 županija osvojio 6 zlatnih, jedno srebrno i jedno brončano odličje. Sudjelovao je na 9. Međunarodnom natjecanju inovacija u Iloku održanim 22. 5. – 24. 5. 2015. koji je u konkurenciji od 200 međunarodnih izlagača sa 4 inovatora osvojio 4 odličja od čega su 2 zlatna i 2 srebrna. Također je sudjelovao i na 2. Međužupanijskom natjecanju inovacija Ivanić-Grad održanom 14. 5. – 15. 5. 2015. u konkurenciji od 85 izlagača i 20 kompanija, Centar inovatorstva je osvojio jedno zlatno odličje i jedno brončano odličje.

Centar inovatorstva osnovao je mladi inovator Marko Pinjuh (22). „Osječki Tesla“ omogućuje brži i jednostavniji put od ideje do realizacije uz potpuno financijsko praćenje navedenih kompanija, drugim riječima, ako inovator ili osoba s nekim projektom dođe sa svojom inovacijom u Centar inovatorstva, ideja i projekt bit će proslijeđeni kompaniji gdje stručnjaci i znanstvenici rade izradu i elaborate o tehničkoj i ekonomskoj isplativosti. Ako inovacija ili projekt pokaže potencijal, radi se izrada prototipa i organizira se plasman na tržište. Važno je napomenuti da sve troškove navedenog snose poslovni partneri i kompanije s kojima je sklopljen aranžman, a inovator ili projektant ideje pregovara o svojoj dobiti samostalno, bez uplitanja Centra inovatorstva. Drugim riječima, Centar inovatorstva će poslužiti kao most i poveznica između inovatora – projektanata i kompanija zainteresiranih za inovaciju ili projekt. Centar inovatorstva se prvenstveno želi zahvaliti Općini Čeminac, Općini Čepin i Gradu Osijeku, a posebna zahvala ide Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije na davanju dugoročne potpore.

>> 'Moja inovacija nije plagijat, ostajem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet'

>> Za 'Jedač plamena' hrvatskog inovatora zanima se i NASA

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije