Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZELENIJE' 5G MREŽE

Do 2030. godine svaki mjesec skidat ćemo po 600 gigabajta podataka s mobilnih uređaja!

Huaweijeve 5G antene
Foto: Danijel Lijović
1/4
14.10.2021.
u 10:03

Snažna povećanja u potrošnji prometa zahtijeva i veću potrošnju energetskih resursa pa vlada zabrinutost za zaštitu okoliša. ICT industrija planira velika smanjenja emisija stakleničkih plinova

Jeste li primijetili koliko sve više video sadržaja pogledate na mobitelu? Video sadržaj dugo je već u usponu, a posljednjih godina posve je buknuo. Zorno to prikazuje podatak da je za čak 500 posto narasla konzumacija video sadržaja preko mobilnih uređaja tijekom ovogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju u odnosu na Olimpijske igre u Londonu održanima 2012. godine. Tijekom londonskih igara dnevno se u prosjeku na mobitelima i tabletima pogledalo 260 milijuna minuta videa, a tijekom tokijskih igara to je naraslo na čak 1,35 milijardu minuta dnevno! Tome je doprinijela tehnologija razvoja mobilnih uređaja, kao i mobilnih mreža.

Razvoj 5G mreža ove je godine poprimio ubrzani ritam u mnogim zemljama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. No, iako se na 5G već neko vrijeme gleda kao na "sveti gral" tehnologije izbacivanje ove tehnologije niti je jednostavno niti je ravnomjerno po svjetskim tržištima. Puno je tu stvari koje se trebaju još posložiti i regulacijski, i poslovno pa i tehnološki, iako se većinom kaže da je tehnologija već dobrano tu.

No, kako postavljanje 5G baznih stanica zahtijeva više lokacija od 4G baznih stanica, telekomi i kompanije koje stoje iza proizvodnje komunikacijske opreme traže nove načine kako bi smanjili energetski potrošnju 5G terminala i baznih stanica, a istovremeno povećali tehnološke mogućnosti odašiljača. 

Iz kineske kompanije Huawei ističu da su nužne inovacije u izgradnji i upravljanju 5G tehnologija kako bismo dobili "zelenije" 5G mreže koje će trošiti manje energetskih resursa, a davati bolje performanse. 

Ryan Ding (Huawei)

"U zemljama gdje se 5G mreže brže razvijaju vidimo da operatori mogu ostvariti zavidne povrate investicija, ali često dođu u situaciju da im se postavljanje infrastrukture za 5G mreže počne isplaćivati tek kad pređu prag od 20 posto penetracije korisnika na tržištu. To je faza u kojoj se potiče pozitivan ciklus kad porast korisnika donosi telekomima prihode i omogućuje daljnji razvoj infrastrukture, a istovremeno korisnici dobivaju bolju uslugu i osjetno veće brzine u odnosu na 4G mreže", rekao je Ryan Ding, Huaweijev izvršni direktor i predsjednik njihove poslovne jedinice za mobilne operatore u svom izlaganju na Mobilnom biznis forumu u Dubaiju. 

Znate li koliko digitalnog prometa potrošite mjesečno preko mobilnih uređaja? Ryan Ding iz Huaweija ističe da se procjenjuje da će prosječna potrošnja mobilnog prometa podataka po korisniku dosegnuti čak 600 gigabajta mjesečno do 2030. godine. 

"Kada bi postojeće 5G mreže ostale na sadašnjoj potrošnji struje do 2030. bi za takve isporuke podataka trošile 10 puta više energije. Da bi ICT industrija smanjila emisiju stakleničkih plinova za 45 posto, operatori će morati posegnuti za inovacijama u dobavi energije, distribuciji, korištenju, upravljanju pa i u izgradnji zelenijih 5G mreža s višim performansama i manjom energetskom potrošnjom. U Huaweiju smo razvili iSolar distribucijsko rješenje za struju koje pokriva sve ove uvjete. Mijenjamo dizajn i 5G postrojenja, terminala  baznih stanica i antena", poručuje Ding. 

Nova Huaweijeva 5G antena "Residential star" teži samo 24 kilograma i može se postaviti na kuću ili stambenu zgradu unutar 1 sata. Upravo se testira u Rusiji, a u produkciju se pušta do kraja ove godine
Foto: Danijel Lijović

 

Iz Huaweija ističu da su razvili više različitih sustava antena, od kojih neke mogu objedinjavati funkcije na više frekvencija pa jedna antena može pokrivati puno širi spektar. Također, umjesto gomilanja antena na baznim stanicama cilj im je instalirati samo jednu antenu kako bi se dodatno smanjila potrošnja. Tvrde da su uspjeli dosegnuti do 5.000 američkih dolara uštede po potrošnji električne energije za pojedinu baznu stanicu što bi zasigurno značilo goleme uštede telekomima koji moraju postavljati više 5G antena nego je to slučaj s 4G mrežama da bi pokrili jednaka područja. 

"Huawei je već plasirao rješenja za bazna stanice s manjom potrošnjom u više od 100 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Grčku, Pakistan i Švicarsku. Pomogli smo telekomima da smanje emisiju ugljičnog dioksida za 40 milijuna tona", otkrio je na kraju svog predavanja Ryan Ding. 

Komentara 1

ZV
zvezdomor
12:16 14.10.2021.

Sami sebi spaljujemo mozak steriliziramo reproduktivne organe uništavamo štitnjaču i ostale organe analize će bit vidljive tek za 30 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije