Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Dividenda T-HT-a 34,05 kuna, dionica dosegla i 318 kuna na burzi

Ivica Mudrinić je na konferenciji za novinstvo potvrdio kako je krizni porez pogodio poslovanje, ali da je to u svakom slučaju bolje rješenje nego da se je kriza prelila s fiskalne na monetarnu politiku i utjecala na tečaj. No ipak, tvrdi, taj namet neće riješiti krizu, te očekuje da će Vlada uskoro izaći s konkretnijim mjerama
16. veljače 2010. u 09:50 21 komentara 7 prikaza
mudrinić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

HT će dioničarima isplatiti dividendu u visini od 34,05 kuna po dionici. To je povećanje u odnosu na lani za 13,5 posto, bez obzira što su poslovni rezultati slabiji, a isplaćena će dioničarima biti u svibnju.

- S tom dividendom svi oni koji su sudjelovali u IPO-u HT-a i imaju 69 dionica dobit će dividendu od 2349, 45 kuna. U posljednje tri godine HT je isplatio ukupnu dividendu od 94,60 kuna, što je 35 posto od cijene po kojoj su se dionice u IPO-u prodavale – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a na konferenciji za novinstvo, te pojasnio da je dividenda veća u odnosu na lani bez obzira na slabije pokazatelje poslovanja, jer se ona isplaćuje iz zadržane dobiti, a i kompanija ima dosta gotovine na bilanci.

Cijena po kojoj su se dionice mogle kupiti u IPO-u bila je 265 kuna, a nakon što je prošle godine pala znatno ispod te razine, potkraj godine se je oporavila, a od ovoga mjseca prešla i razinu od 300 kuna. Nakon jutrošnjih objavljenih rezultata poslovanja i visine dividende cijena HT-a na burzi popela se je u jednom trenutku i na 318 kuna, a promet je do 12,30 sati bio oko 18 milijuna kuna.

Neto dobit HT-a smanjila se je 12,4 posto u odnosu na lani, prihodi za 3,1 posto, a EBITDA za 3,8 posto.

Iako je Mudrinić potvrdio kako je krizni porez pogodio poslovanje, ali da je to u svakom slučaju bolje rješenje nego da se je kriza prelila s fiskalne na monetarnu politiku i utjecala na tečaj. No ipak, tvrdi, taj namet neće riješiti krizu, a očekuje da će Vlada uskoro izaći s konkretnijim mjerama.

- Jer potrebno je vratiti povjerenje potrošača i oporaviti ukupnu ekonomiju. Potrebno je i promijeniti ekonomski model koji će više pažnje posvetiti realnom sektoru, jer tamo radi 800.000 zaposlenika. Sljedeća tri do šest mjeseci bit će ključne za razvoj ekonomije – rekao je. Mudrinić je potvrdio da je i namet na telekomunikacije utjecao na poslovanje, te smatra da je možda bilo pravednije da se je povećao porez na dobit. Najavio je kako neće u ovoj godini biti otpuštanja zaposlenika, što je njihov doprinos sadašnjoj teškoj situaciji na tržištu rada.

T Mobile je prošle godine povećao broj pretplatnika za 6,3 posto, broj prepaid pretplatnika za 3,2 posto, postpaid za 13,5 posto, ali su se prihodi smanjili za pet posto. U nepokretnoj telefoniji prihodi su pali za 10 posto, a prihodi od interneta povećani su na godišnjoj razini za 27,7 posto.

Elipso

  • Deleted user:

    Turin turambar gdje si još uložio dionice !!Sunce moje brokersko!

  • reason:

    Autoritet - ne razumijem, o čijem komentaru govoriš? ispod tvog su dva komentara u kojem nijedan od nas ne govori da sve treba ostat njemcima..!? Ako o tim komentarima pričaš nešto si pogrešno shvatio, jer ja govorim upravo suprotno.

  • pedesete:

    Neki dan mi skidaju tri puta s kartice prije nego sam uspostavi liniju i opet u manjku!? Tko je ovdje lud? Harac rajo harac.