Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnula kompanija

Direktor Nokije: U krizi smo poput goruće naftne platforme u moru

elop
AFP/Pixsell
10.02.2011.
u 10:43

Na to je upozorio direktor Stephen Elop poslavši radnicima pismo u kojem stanje u Nokiji uspoređuje s gorućom naftnom platformom na otvorenom moru, prenosi CNN.

Finska Nokia, dugogodišnji svjetski lider na tržištu mobilnih telefona, u velikoj je krizi zbog nesposobnosti za ostvarivanje brzog i inovativnog razvoja. Na to je upozorio njen izvršni direktor Stephen Elop poslavši radnicima pismo u kojem stanje u Nokiji uspoređuje s gorućom naftnom platformom na otvorenom moru, prenosi CNN.

– Moramo promijeniti svoje ponašanje i strategiju. Spas je u skoku u more, tj. u poduzimanju radikalnih i odlučnih mjera – rekao je Elop i dodao da je kompanija povukla niz pogrešnih poteza zbog čega nije uspjela uhvatiti korak s inovacijama na svjetskom tržištu.

– Naša je platforma u plamenu! U kompaniji imamo centre za inovacije, ali ih nedovoljno brzo plasiramo na tržište – upozorava Elop.

Nokia je do pojave pametnih mobilnih telefona, koji sve više nalikuju na računala, bila najjači proizvođač mobitela u svijetu. Iako su još uvijek vodeći u segmentu klasičnih, tj. jeftinijih mobitela, i tu bi ih mogli izgurati sve brojniji kineski proizvođači.

Appleovi i telefoni s Androidom gotovo su u potpunosti izgurali Nokiju s tržišta smartphonea. Iako i finska kompanija ima svoje "konje za trku", operativni sustav Symbian koji koristi većina njenih smartphonea sve se teže nosi s Appleovim iOS-om koji koristi iPhone i Googleovim Androidom koji je dostupan na sve većem broju pametnih mobitela (HTC, LG, Sony Ericsson, Motorola, Samsung...).

Nokia je u suradnji s Intelom razvila premium platformu MeeGo, ali ona zasad nije dostupna korisnicima. Prema sadašnjem tempu, prvi mobitel s operativnim sustavom MeeGo na tržištu bi trebao biti tek krajem 2011.

– Prvi iPhone pojavio se 2007., a mi još uvijek nemamo proizvod kojim mu možemo konkurirati. Android je na tržištu tek dvije godine i već su nas prestigli na tržištu smartphonea. To je nevjerojatno! – piše Elop.

Analitičari pretpostavljaju da bi Nokia uskoro mogla odbaciti Symbian i opredijeliti se za Android ili Microsoftov Windows 7 za mobitele. S obzirom na to da je Elop bivši suradnik Microsofta, neki smatraju da bi izbor mogao pasti na Windowse, dok drugi drže kako je Nokijin MeeGo više sličan Androidu nego Windowsima zbog čega bi Googleov operativni sustav bio logičniji izbor.

Komentara 4

10
10ye
12:46 10.02.2011.

Nokijini telefoni su iz godine u godinu sve lošiji. A problem nije u tehnologiji već što nisu user friendly. Operativni sustav im je nepraktičan neintuitivan.

SA
santos008
13:04 10.02.2011.

Sad ce navaliti kriticari ,Lepi Cane,Zelko Jovanovic i Slavko Linic,potpomognuti Stazicem i Stanimirovicem .Oni uvjek znaju sto ne valja ,ali ih Bog nije obdari i time da znaju sto valja.

LI
lietuva
22:53 10.02.2011.

Problem je s mobitelima što su sve kompliciraniji i stalno dodaju mnoštvo usluga koje čovjeku zapravo ni ne trebaju. Na novom mobitelu nekad minute i minute tražim željenu funkciju. Zašto se više ne proizvode telefoni kojima možeš razgovarati i slati SMS-ove i ništa drugo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije