Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Digitalna (R)evolucija - jedina netehnološka konferencija o digitalizaciji

Sadržaj ovogodišnje konferencije Digitalna (R)evolucija potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti u kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“.
05. studenoga 2019. u 16:51 0 komentara 150 prikaza
Digitalizacija
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

HUP – Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP ICT) organizira u Laubi u Zagrebu,  5. veljače   sljedeće godine konferenciju Digitalna (R)evolucija 2020, svoju treću konferenciju o digitalnoj transformaciji. Digitalna (R)evolucija jedina je netehnološka konferencija o digitalizaciji. Cilj je konferencije poduzetničkim pričama o uspješnim procesima transformacije ohrabriti poduzetnike da uvedu nove organizacijske modele koje tehnologija omogućava i time preokrenu dosadašnje trendove u Hrvatskoj.

Meeting G2 I u Hrvatskoj i u Venezueli isti je problem – birokracija

HUP-ICT već treću godinu zaredom organizira posebnu konferenciju o važnosti digitalne transformacije poslovanja. Sadržaj ovogodišnje konferencije Digitalna (R)evolucija potaknut je nedavnim istraživanjem IMD-a na temu digitalne konkurentnosti u kojem je Hrvatska pala za sedam mjesta i to isključivo zbog niske „spremnosti za budućnost“. Istraživanje IMD-a pokazalo je da se u Hrvatskoj parcijalno uvode nove tehnologije, no ne mijenja se postojeći poslovni, organizacijski ni upravljački model. Dokle god naši upravljački kapaciteti ne postanu tehnološki fluentni, a naše tvrtke sposobne uvoditi nove organizacijske modele koje omogućava tehnologija, nećemo postati digitalno konkurentniji.

Digitalizacija | Autor : GettyImages Foto: GettyImages

Ako se u jednoj tvrtki nakon provedene digitalne transformacije znatno ne poveća udio transakcija s korisnicima i dobavljačima putem digitalnih kanala, ne pokrenu nove poslovne inicijative na temelju saznanja iz napredne analitike, niti se uspostaviti odgovarajući upravljački okvir, onda nema govora o pravoj transformaciji. Stoga će HUP-ICT ukazati na ono što je vrlo važno za uspješnu transformaciju pa otuda i radni moto ovog izdanja konferencije: Talenti, Agilnost, Tehnologija.

Što je cilj i ideja konferencije?

U Hrvatskoj će se vrijednost digitalne ekonomije do 2025. godine povećati četiri puta, a 52 posto zadataka u hrvatskom gospodarstvu moći će se automatizirati. To nam donosi tehnologija. Ako je ne bude pratila spremnost uprava i zaposlenika (ljudskih potencijala) na promjene koje ona donosi, hrvatsko gospodarstvo moglo bi propustiti priliku da poveća produktivnost koja je trenutačno na 67 posto europskog prosjeka.

Konferencija "Zagreb financijsko središte - novi bankarski trendovi i fintech" trendovi Marić: Fintech je brza i dinamična rastuća pojava koju je teško predvidjeti

Cilj je ove konferencije poduzetnicima ukazati na važnost promjena koje donosi digitalna tehnologija i nužnost korištenja tehnologija za unapređenje poslovnog okruženja. Na konferenciji će HUP prezentirati razinu razvijenosti digitalne ekonomije u Hrvatskoj, pokazati kako razmišljaju hrvatski poduzetnici i menadžeri, koliko su naše tvrtke odmakle u smislu digitalizacije i kako pojedine tvrtke intenzivno rade na projektima transformacije, s ciljem motiviranja i drugih tvrtki i poduzetnika na prepoznavanje prilika (ali i prijetnji) koje hrvatskom gospodarstvu donosi digitalizacija.

Digitalna (R)evolucija jedina je poslovna konferencija o digitalizaciji, na kojoj se prije svega poduzetnicima i poslodavcima ukazuje kako digitalna transformacija nije prolazna moda, niti jednokratni projekt u poslovanju, već trajno promišljanje o novim poslovnim idejama, novom načinu suradnje među industrijskim vertikalama i stvaranju novih ekosustava. Digitalna transformacija zahtijeva nove trendove i kontinuirane promjene u modelima upravljanja i rada koji vode do bolje produktivnosti, konkurentnosti i zadovoljstva zaposlenika.

laptop | Autor : Getty Images Foto: Getty Images

Na prošlim konferencijama sudjelovalo je više od 500 sudionika, bili su iznimno zadovoljni pa su nas i te pozitivne reakcije potaknule da krenemo dalje s novim izdanjima konferencije. Izvršni odbor HUP-ICT Udruge nositelj je organizacije, no želja je čelništva Udruge uključiti što veći broj hrvatskih tvrtki na aktivno uključivanje u organizaciju konferencije, sponzorstvima, dijeljenjem svojih iskustava, idejama ili prijedlozima, jer i na taj način stvaramo bolje, konkurentnije i dinamičnije gospodarsko okruženje koje će dugoročno stvoriti i kvalitetniji ekosustav cijele države.

Umjetna inteligencija i rana primjena

Činjenica da će dva puta veću profitabilnost imati oni poduzetnici koji krenu s ranom primjenom umjetne inteligencije mogla bi biti dobar mamac za sve koji već sad prepoznaju mogućnosti digitalne tehnologije da sudjeluju na konferenciji. Primjena digitalnih tehnologija u poslovanju ne zahtijeva nužno velika ulaganja, tehnologija je dostupna i često je potrebno samo malo više spremnosti na promjene.

računalo sustav otkrio nepravilnosti Hrebak uz pomoć digitalizacije otkrio da zaposlenica Grada krade

Kroz postojeće primjere malih i srednjih tvrtki koje digitalna znanja i vještine već posjeduju i implementiraju u poslovanje svojih klijenata, HUP-ICT će potaknuti i druge poduzetnike da hrabrije i odlučnije krenu u digitalnu transformaciju, jer to nije pitanje trenda, nego konkurentnosti, pa i opstanka.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.