Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Danas pušten signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb - Prisavlje

Do trenutka gašenja korisnici, posebice oni koji su priključeni na vlastite antene ili antene u zgradama što znači da putem odašiljača primaju TV signal, morat će se uskladiti s novim sustavom
29. listopada 2019. u 15:34 5 komentara 1670 prikaza
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Započelo je odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC sustavu s odašiljača Sv. Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3, izvjestio je OIV. Naime, kako pojašnjavaju iz OIV-a radi se o drugoj fazi prelaska na novi sustav koji osigurava dopunsko pokrivanje podsljemenske zone.

Ilustracija KRAJ STAROG SUSTAVA Građani ostaju bez subvencija za set top boxove za TV?

U rujnu, točnije 6. rujna ove godine pokrenuto je odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom, tzv. M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signal, a danas je u rad pušten i signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3.

Prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav s ostalih odašiljača na području cijele Hrvatske, očekuje se najkasnije do 15. studenog 2019. godine, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu.

Podsjetimo, odlukom HAKOM-a od 18. listopada 2019. godine, početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava.

TV odašiljač Digitalna prilagodba Prelazak na nove frekvencije: Ne kupujte televizore koji ne prihvaćaju sustav DVB-T2/HEVC

Do trenutka gašenja korisnici, posebice oni koji su priključeni na vlastite antene ili antene u zgradama što znači da putem odašiljača primaju TV signal, morat će se uskladiti s novim sustavom, odnosno za TV prijemnike koji nemaju ugrađenu mogućnost DVB-T2 kupiti odgovarajući set top box uređaj.

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • zoranos:

    Ja hvatam preko Sljemena i tek je 10 stanica na HD prešlo - razočaravajuće ali RTL izgleda ne želi. Ne znam dal forsiraju kabelsku ili što. Isto tako ne znam zašto neki imaju HD ready samo (720)???

  • dpd111:

    Trebate jasnije napisati da se ne radi samo o prelasku na DVB-T2 sustav već i na drugačije kodiranje signala. Postoje mnogi prijamnici koji imaju mogućnost primanja DVB-T2 signala ali imaju mogućnost dekodiranja samo H.264/AVC standarda a ne novog H.265/HEVC standarda. ... prikaži još!a. Stoga prijamnici moraju zadovoljiti dva uvjeta: primati DVB-T2 signal i biti u mogućnosti dekodirati noviji H.265/HEVC standard. Time su mnogi građani prevareni jer moglo se u HD rezoluciji dekodirati i koristeći stariji H.264 standard i sada će mnogi zbog toga morati kupovati novu opremu. Opet će netko staviti lovu u džep kao s razdjelnicima.

  • Lokator:

    Lipo. Svakih cel