Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"nije idiot"

Da izbjegne progon, Assange servere Wikileaksa seli na more

'WikiLeaks founder Julian Assange speaks to the media outside Beccles police station in Suffolk, England December 19, 2010. A daily visit to the police is one of the terms of his bail.  REUTERS/Paul H
'PAUL HACKETT'
03.02.2012.
u 12:07

Jedna je od mogućih lokacija Kneževina Sealand, zapuštena protuzračna platforma iz vremena Drugoga svjetskog, u Sjevernom moru nedaleko od engleske obale

Investitori Juliana Assangea u procesu su kupnje broda kako bi Wikileaksove servere premjestili na otvoreno more čime bi se izbjegao progon američkog pravosuđa. Assangeovi financijeri tajno rade na logističkom planu premještanja servera u međunarodne vode.

– Tako će Wikileaks moći nastaviti raditi i nitko im neće moći ništa – kazao je jedan od znalaca svakodnevnih događanja u Wikileaksu za Fox News te dodao da, ako se dovoljno udalje od obale bilo koje zemlje, potpadaju pod odrednice pomorskog prava. – Prema pomorskom pravu ne postoje nikakve osnove za progon. Tamo je Assange siguran. On nije idiot, on je zapravo vrlo pametan – naglasio je izvor.

Jedna je od mogućih lokacija Kneževina Sealand, zapuštena protuzračna platforma iz vremena Drugoga svjetskog, u Sjevernom moru nedaleko od engleske obale. Prema presudi britanskog suda iz 1968. platforma je izvan nadležnosti Velike Britanije, a vlasnik Sealanda proglasio ju je suverenom državom, odnosno "mikronacijom".

Ni jedna država nije priznala nezavisnost Sealanda, ali to nije spriječilo samozvanog "princa" navodne ustavne monarhije da platformu oglašava kao utočište i uporište internetskih sloboda.

Neki smatraju da premještanje servera Wikileaksa nije dovoljno da Assange izbjegne progon.

Još jedan izvor iz Wikileaksa potvrdio je da postoji mogućnost da se serveri smjeste na stare vojne tegljače negdje u međunarodnim vodama. Još nije poznato je li nešto tako pokušano niti je li bilo uspjeha.

Neki od servera Wikileaksa trenutačno se nalaze u Švedskoj i na Islandu.

Komentara 13

Avatar Prijavljeni
Prijavljeni
12:57 03.02.2012.

Sta vi na Žirju imate internet? WAU! :))))

IP
info_punkt
13:21 03.02.2012.

\"...čime bi se izbjegao progon američkog pravosuđa...\" hahaha... pa jel uspjevate vi još tu i tamo nać nekog dudeka kojem ćete do prodat? \"američko pravosuđe\" u praksi se uglavnom koristi bespilotnim letjelicama naoružanim protutenkovskim raketama... pri tome je potpuno nebitnoo gdje se \"osumnjičenik\" nalazi... može i na otoku...

DK
dkatica2
12:36 03.02.2012.

dođi kod mene na otok Žirje imaš 6 milja do međunarodnih voda , FBI nema pristupa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije