Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Crowdfundingom u Hrvatskoj do sada prikupljeno 10 milijuna kuna

crowdfunding
Foto: Crowdfunding.hr
1/2
18.01.2016.
u 18:42

Samo lani prikupljeno je 5,3 milijuna kuna

U domaćim je kampanjama skupnog financiranja (crowdfunding) do danas prikupljeno gotovo 10 milijuna kuna, a 5.3 milijuna je prikupljeno samo u 2015. godini, pokazuje analiza bloga Crowdfunding.hr. Istraživanje objavljeno na ovom blogu pokazuje kako u Hrvatskoj iz godine u godinu vidimo napredak u broju projekata koji se financiraju na ovaj način ali i da je količina prikupljenog novca sve veća. Samo u prošloj godini prikupljeno je više nego ukupno do sada, a godišnji rast je na razini od 90 posto.

- Vidimo veliki pomak u kvaliteti pripreme domaćih crowdfunding kampanja u odnosu na prošle godine. Čini mi se da nam jedino nedostaje više tehnoloških startupa orijentiranih na potrošačku elektroniku koji puno bolje prolaze na Kickstarteru i Indiegogou - komentirao je rezultate istraživanja autor bloga Hrvoje Hafner.

Na različitim crowdfunding platformama u protekloj godini pokrenuto je 63 projekta, a tek njih 23 je prikupilo traženi iznos. Kao primarna crowdfunding-platforma u Hrvatskoj i dalje se koristi Indiegogo, dok je Kickstarter na drugom mjestu. Broj podržavatelja domaćih kampanja u 2015. porastao je na 7673 u odnosu na 6636 iz 2014., a fokus se sa računalnih igara prebacio na 'community' projekte koji čine više od 10 posto pokrenutih crowdfunding-kampanja u Hrvatskoj.

Najviše novca prikupila je crowdfunding kampanja za vlasničke udjele poslovnog anđela Hrvoja Prpića za njegov projekt online trgovine Trillenium na platformi Seedrs u kojoj je prikupljeno 200.000 funti, dok je kampanja s najviše pojedinačnih uplata bila ona za uređaj Vitastiq, u kojoj je sudjelovalo 873 ljudi.

Foto: Crowdfunding.hr

>> Amazon želi naš Baggizmo

>> Hrvoje Prpić uspio prikupiti dva milijuna kuna za projekt Trillenium

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije