Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Crowdfunding u čitavoj regiji porastao 450 posto u 5 godina

Nenad Bakić istaknuo je da je u kampanjama važno biti autentičan te time potaknuti ljude da prošire vijest o vašoj kampanji
12. listopada 2017. u 12:08 2 komentara 156 prikaza
crowdfunding
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/4

9 milijuna dolara prikupljeno je kroz više od 2200 kampanja u posljednjih pet godina crowdfundingom (grupnim financiranjem) u regiji jugoistočne Europe od 2012. do 2016. godine, glavni je rezultat istraživanja agencije Brodoto predstavljenog jučer na Zagreb Crowdfunding Conventionu.

ICO DPP tokeni Prvi hrvatski ICO prikupio 2,6 milijuna dolara

"Iako čitava regija u tom periodu bilježi rast prikupljenih sredstava od 450 posto, čak 80% svih sredstava otišlo je u Sloveniju. Nama kao edukatorima je posebno zanimljivo da je tek 10% svih pokrenutih kampanja uspješno, a manje od 0,5% stanovništva regije je sudjelovalo u crowdfunding kampanjama," istaknuo je Marko Gregović, direktor agencije Brodoto.

crowdfunding
1 / 9
Razvoj crowdfundinga

Zagreb Crowdfunding Convention već treću godinu za redom organizira Brodoto te je okupila 130 crowdfunding eksperata i entuzijasta iz regije i Europe. Ovaj put je konvencija organizirana uz potporu Švedske ambasade, Hamag-Bicroa te Interreg projekta Europske unije " Crowd-fund- port".

Nenad Bakić, pokretač trenutno najveće kampanje iz Hrvatske "STEM revolution", istaknuo je da je u kampanjama važno biti autentičan te time potaknuti ljude da prošire vijest o vašoj kampanji.

Michal Gromek sa Stockholm School of Economics rekao je da iako se crowdfunding još uvijek smatraju nagradne i donacijske kampanje, mnoge nas novosti tek očekuju, uključujući crowdfunding kredita, ali i crowdfunding nekretnina te crowdfunding osiguranja. Armando Melone iz Europske komisije rekao je da mnoge financijske institucije Europske unije razmatraju sistematsko "matchiranje" crowdfunding projekata koji su postigli uspjeh na određenim crowdfunding platformama.

Jasminka Keser iz Ministarstva gospodarstva rekla je da državne institucije sa zanimanjem prate razvoj crowdfundinga i čine sve što je u njihovoj moći da podrže mlade poduzetnike te da na žalost, država još uvijek nema zadovoljavajući pravni okvir. Veleposlanik Švedske Lars Schmidt rekao je da Švedska podržava alternativne načine financiranja. Crowdfunding je za Švedsku sjajan način za brzo prikupljanje kapitala, ideja i razvoja proizvoda.

B.O.B. TRAŽI ZAOBLJENJE Poznati reper pokrenuo kampanju kako bi dokazao da je Zemlja ravna!? crowdfunding Vodič za crowdfunding Pokrećete kampanju? Pročitajte prvi cjeloviti priručnik za crowdfunding na hrvatskom jeziku novac, novčanice Ggrupno financiranje U Hrvatskoj lani putem crowdfundinga prikupljeno 2,3 milijuna kuna
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Avatar white socks
    white socks:

    Naslov je preglup pa članak nisam ni čitao. 450% od ništa je ništa.

  • ribar110:

    Ma kakav je to naslov?Koju p.m.ne koristite nase rijeci nego nas izludujete sa glupostima.