Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Može li Hrvatska postati središte europskog razvoja umjetne inteligencije

Lideri IT industrije udružili su se s ciljem da se i hrvatski IT u segmentu AI-ja pozicionira kao važna karika na karti EU i svijeta. Ili kako, između ostalog, navode u strategiji udruge, žele brendirati Hrvatsku kao mjesto gdje inovativne kompanije trebaju razvijati svoje ideje primjene umjetne inteligencije orijentirane prema čovjeku.
20. veljače 2020. u 18:53 3 komentara 410 prikaza
Mario Antonić (državni tajnik MINGO), Damir Sabol (Microblink, Photomath), Mislav Malenica (Mindsmiths) i Izabel Jelinić (Infobip)
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Umjetna inteligencija (AI) bit će jedan od glavnih pokretača promjene u svijetu u sljedećih dvadeset godina. Naša misija je osigurati da Hrvatska pruži značajan doprinos oblikovanju boljeg svijeta – istaknula je Hajdi Ćenan, suosnivačica AI startupa airt i potpredsjednica CroAI udruge, na jučerašnjem skupu i ujedno prvom javnom predstavljanju Udruge CroAI, koja za sada okuplja 30-ak tvrtki.

Talenti i stručnjaci

Lideri IT industrije udružili su se s ciljem da se i hrvatski IT u segmentu AI-ja pozicionira kao važna karika na karti EU i svijeta. Ili kako, između ostalog, navode u strategiji udruge, žele brendirati Hrvatsku kao mjesto gdje inovativne kompanije trebaju razvijati svoje ideje primjene umjetne inteligencije orijentirane prema čovjeku.

Cilj je stvoriti od Hrvatske državu koja može zadržati svoje talente, privući stručnjake iz inozemstva i omogućiti razvoj tvrtki koje mogu konkurirati na europskom i svjetskom tržištu.

– Hrvatska može sa svojim resursima i položajem postati centar za razvoj i testiranje rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, i to ne samo za Europu nego i u svijetu. Tu priliku ne bi trebali propustiti, a u tome može itekako pomoći i država – naglasio je Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge.

Tehnologija automatskog prepoznavanja lica Tanja Ivančić Treba li zabraniti nove tehnologije i koliko to ima veze s ljudskim pravima

Priliku vide, kaže Malenica, u trenutačno jednom od velikih problema Europske unije, a to je kako postići ravnotežu između toga da građane zaštiti od potencijalnih zlouporaba umjetne inteligencije, bez da sputa razvoj svega dobrog što ona donosi. Činjenica da Europa još nema recept kreira priliku za Hrvatsku da postane mjesto unutar EU gdje se recepti vezani za AI razvijaju kreiranjem sandbox okruženja gdje je moguće inovirati bez ishođenja povećeg broja dozvola i čestih promjena zakona.

O temi umjetne inteligencije i prilikama koje se pružaju jučer su govorili i Damir Sabol, osnivač Microblinka i Photomatha, Izabel Jelenić suosnivač i CTO Infobipa te Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Mark Zuckerberg OBMANJUJE JAVNOST Može li Facebook počistiti sve deepfake uratke?

Nezadovoljni porezima

– Hrvatska trenutačno nema iste zakonske okvire kao i druge razvijene države i one koje bolje razvijaju okruženje za razvoj startup tvrtki. Time nismo zadovoljni, posebice poreznim obvezama nametnute startupima, koje su prevelike te su prepreka razvoju – kazao je Damir Sabol, osnivač tvrtki Photomath i Microblink.

Izabel Jelinić, suosnivač i CTO hrvatskog unicorna Infobip kazao je da CroAI želi biti dobar partner za izradu nacionalne AI strategije, ključnog dokumenta kojim jedna država zauzima svoj stav prema pitanju umjetne inteligencije. AI strategija mora biti posljedica dijaloga javnog i privatnog sektora. Takvim dokumentom postiže se profiliranje Hrvatske kao zemlje privlačne za mlade stručnjake.

Umjetna inteligencija “ prilika za razvoj Hrvatska će biti onoliko dobra u AI-ju koliko se želi baviti tim potencijalom

– Država je prepoznala važnost umjetne inteligencije u skoroj budućnosti te podržava misiju CroAI udruge da bude dobar partner političarima i predloži nam konkretne stvari koje treba primijeniti kako bi svi zajedno kreirali dobar okvir za napredak – istaknuo je Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. Naglasio je da je Hrvatska kao članica EU potpisala strateški europski dokument za umjetnu inteligenciju.

Hrvatska bi, prema najavama iz Ministarstva gospodarstva, Strategiju umjetne inteligencije mogla iznjedriti u ožujku.

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Beskucnik:

  Naravno treba samo po starackim domovima podijelit opremu i naucit ljude

 • Avatar stjepko17
  stjepko17:

  Može li Hrvatska postati središte europskog razvoja umjetne inteligencije???? Naravno da moze samo moramo smijeniti sve politicke "INTELIGENCIJE" i umjesto njih na fotelje staviti prazne kartonske kutije ( a moze i konzerve graha) i sigurno bi bili uspjesniji barem 12 puta.

 • Beskucnik:

  Google u Irskoj ima 8000 radnika prosjecna placa 100,000€ ,ako su doprinosi na placu u RH 60% znaci da bi trebali imat minimalno 140 tis € u Hrvatskoj da radnik dobije pribliznu placu i standard Irskom (veci troskovi zivota u ... prikaži još! Irskoj) ,osim toga Data centri i infrastruktura koju ima Irska se mjeri u desetcima milijardi € ,cak i kad bi nesto ozbiljno napravili ,dodli bi izvana recruiteri i pokupili najbolje ljude ,nek kazu da IT evci u RH rade za 1000 € mj