Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na konkurenciju

Chromebooks – stižu Googleovi laptopi 
za novo doba

chromebook
Reuters/Pixsell
12.05.2011.
u 15:40

Samsung i Acer bit će prve kompanije koje će proizvoditi Googleove laptope. Stajat će od 399 do 499 dolara (od 2100 do 2600 kuna).

Pošto su aplikacije osvojile pametne telefone i postale njihov sastavni dio, vrijeme je da se isti scenarij dogodi i na računalima. Googleov suosnivač Sergey Brin na razvojnoj konferenciji Google I/O u San Franciscu predstavio je laptope nove generacije rekavši kako će oni donijeti zaokret u načinu korištenja prijenosnim, ali i stolnim računalima.

Novi su laptopi nazvani Chromebooks, a Samsung i Acer bit će prve kompanije koje će ih proizvoditi. Stajat će od 399 do 499 dolara (od 2100 do 2600 kuna). Prodaja počinje već u lipnju, i to prvo u SAD-u i šest velikih europskih zemalja. Sve operacije odvijat će se putem preglednika Google Chrome, a računala će biti posebno optimizirana za web. Laptopi Chromebooks nisu opterećeni softverom i zato se njihov operativni sustav Chrome OS podiže za najviše osam sekundi.

Svi programi koji korisnicima trebaju sada dolaze u obliku internetskih aplikacija. Riječ je o tzv. računalstvu u oblaku (cloud computing) u kojem se podaci i softver kojima korisnik pristupa ne nalaze na njegovu računalu nego na udaljenom serveru s kojim se korisnici povezuju putem interneta. Google tvrdi da baterije na njihovim laptopima traju osam sati, a sigurnosne nadogradnje instaliraju se automatski.

– Chromebooks će donijeti novi model računalstva za koji smo prije nekoliko godina mislili da je nemoguć – rekao je S. Brin. Samsungov Chromebook imat će zaslon od 12,1 inča, a pokretat će ga dvojezgreni Intelov procesor Atom. Težit će 1,48 kilograma, a imat će ugrađenu HD kameru, dva USB porta te čitač memorijskih kartica. Acerov Chromebook imat će slične karakteristike, a razlikovat će se po malo manjoj težini – 1,34 kilograma te manjem zaslonu od 11,6 inča. Novo je doba računala stiglo, ostaje samo priviknuti se na novi koncept upotrebe koji sigurno ima budućnost.

Ključne riječi

Komentara 4

IN
InfoMan
17:28 13.05.2011.

Jedva cekam da pocmem placati bezobrazno skup data promet kod nasih vrlih mobilinih operatera :) Nego, recimo, kada Microsoft tako nesto predlozi postavi se pitanje privatnosti podataka. Sto u ovom slucaju gdje se DOSLOVCE sve nalazi na Googlovim serverima? Do sada je poznato da Google sve pretrazuje, pa tako i mailove, dokumente, itd. Iz dana u dan kako idemo naprijed mi se ustvari vracamo u proslost. Cloud nije nista drugo nego sto je prije 20 - 30 godina bilo sa serverima i terminalima. Ovo je nesto tipa Remote Desktopa i kao posljedicu ce imati drastican pad brzine. Upravo radi brzine je, npr SETI, prebacio proracune na privatne kompove. Eto ti napredka tehnologije, mobiteli imaju 1 - 1.5GHz procesore, a delaju losije nego sto su radili prije 10 godina. Ajde, imaju grafiku koja je puno jaca, ali....

IB
istina_boli
08:24 16.05.2011.

Cloud computing je samo jos jedan dublji korak u kontrolu privatnosti, a propagiraju ga oni koji su vec umobolini od zelje da vladaju drugim ljudima. Ako vec toliko zude da zabadaju svoj nos u tudje zivote, bilo bi posteno da vec jednom odobre 3DOptical tehnologiju (reda teraherca) i za sire gradjanstvo , a ne samo za svoje prokleto dupe jer cloud computing zaista opterecjue mreze do neupotrebljivosti, ili mozda oni bas to i zele, da totalno sje** internet komunikacije?

TI
tintilinic100
19:16 23.05.2011.

Ja mislim da će mnoštvo blesana uzeti te laptope i koristiti ih, a mi koji brinemo o privatnosti ćemo biti u manjini. Ja osobno volim znati što dijelim sa drugima i puno pažnje posvečujem zaštiti svojih podataka. Ali vjerujte mi da mnoštvu ljudi je sve to nebitno. kao što im je nebitno što ih prate preko mobitela, kao što im je nebitno koje slike stavljaju na facebook i koje informacije dijele s drugima. Postajemo globalno selo... gdje će svatko znati sve o svakome. Rijetki će se moći sakriti :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije