Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazna

Cambridge Analytica Facebook će stajati pola milijuna funti

Mark Zuckerberg
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
12.07.2018.
u 08:45

Facebooku prijeti prva kazna zbog zaštite podataka koju mu je zbog afere Cambridge Analytica odredio britanski regulator za zaštitu podataka

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja afere s tvrtkom Cambridge Analytica koja je koristila privatne podatke korisnika Facebooka uz njegovu blagoslov, izgleda da bi ova najpopularnija svjetska društvena mreža mogla platiti i prvu kaznu.

Naime, britanski regulator donio je odluku da Facebook treba platiti 500.000 funti ili 4,17 milijun kuna, što je njihova maksimalna kazna jer se nisu pobrinuli da Cambridge Analytica obriše podatke korisnika kojih su se domogli. ICO (Information Commissioner’s Office), britansko tijelo koje brine o zaštiti podataka građana, podnijet će i kaznene prijave protiv SCL Electionsa, kompanije u čijem je vlasništvu bila Cambridge Analytica, piše BBC.

Kako prenose mediji, novčana kazna neće previše pogoditi Facebook, jer je to iznos koji mogu zaraditi za samo 18 minuta, izračunali su u Business Insideru, no svakako je prvi korak ka uspostavi reda kada se radi o zaštiti osobnih podataka.

Mark Zuckerberg
1/11
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije