Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Bum potrošnje podataka na smartfonima

mobitel
Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL
1/2
27.03.2019.
u 10:36

Hrvatski telekom hvali se da je među najboljima u EU i najbolji u Hrvatskoj po zadnjem neovisnom mjerenju, ali malo naših građana zna da je i A1 Hrvatska sasvim blizu HT-u po osvojenim bodovima, a ta dva operatora zajedno nas guraju na visoko treće mjesto u Europi po kvaliteti mobilnih mreža

Što radite na mobitelima? Možete li uopće zamisliti da na njima ne surfate i ne pretražuje internet ili koristite neku društvenu online mrežu i interaktivno komunicirate sa svojim najbližima? Za sve te radnje trebate imati odličnu mobilnu mrežu, dobar smartfon i izdašnu mobilnu tarifu ili pak wi-fi mrežu. Koliko trošimo, prati HAKOM, regulator telekom tržišta. Evo što kaže statistika.

Svi mobilni operatori u zadnje vrijeme intenzivno ulažu u nadogradnju svojih mreža i pri tome se 5G spominje kao glavni pokretač, ali ne treba smetnuti s uma niti to da korisnici sve više koriste mobilni pristup kao alternativu fiksnom internetu – ističe Ivo Majerski, rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika iz HAKOM-a te nastavlja: – Pogotovo jer moderna mobilna mreža može korisniku isporučiti raznolik sadržaj s brzinama koje ne ograničavaju ili narušavaju korisničko iskustvo, a hrvatske su mobilne mreže među najboljima u Europi.

Najbolje mobilne mreže

Hrvatski telekom hvali se da je među najboljima u EU i najbolji u Hrvatskoj po zadnjem neovisnom mjerenju, ali malo naših građana zna da je i A1 Hrvatska sasvim blizu HT-u po osvojenim bodovima, a ta dva operatora zajedno nas guraju na visoko treće mjesto u Europi po kvaliteti mobilnih mreža. Odmah iza Švicarske i Nizozemske, naglašava Majerski. Sve druge zemlje imaju operatore koji su postigli manje bodova od spomenutih hrvatskih operatora, čak i Njemačka. Jedna od najvažnijih stvari za svako buduće korisničko iskustvo je pristup internetu pa je operatorima ključno osigurati dovoljne frekvencijske kapacitete i optimalno planirati mobilne mreže jer količine prenesenih podataka putem interneta rapidno rastu. Količine podataka koje se prenose internetom putem mobilnih mreža Hrvatskog telekoma, A1 Hrvatska i Tele2 danas su još uvijek prilično ispod prenesene količine podataka u fiksnim mrežama, ali ta se razlika smanjuje iz godine u godinu, jedan je od zaključka HAKOM-a.

Tele2 uzdrmao tržište

Tako smo 2013. u fiksnoj mreži trošili oko 290 PB 1, a u mobilnim mrežama svega 16 PB podataka. Danas, pet godina poslije, u fiksnim mrežama trošimo više od 1070 PB, a u mobilnim 192 PB. Ako to izračunamo kao mjeru rasta, dobit ćemo da je promet u nepokretnim mrežama rastao više od 250 posto u tih pet godina, odnosno da su prosječne godišnje stope rasta bile više od 20 posto. Istovremeno je potreba za mobilnim podacima još više povećana.

– U pet godina smo sa 16 PB počeli trošiti više od 190 PB. To je 11 puta više prenesenih podataka, a prosječni godišnji rast iznosio je više od 60 posto. Od 2016., kada je Tele2 „uzdrmao“ tržište tarifom s neograničenim internetskim prometom, na što su odgovorili i drugi operatori svojim ponudama s više uključenog internetskog prometa u samoj tarifi, taj rast je ubrzan pa zadnje dvije godine iznosi više od 100 posto godišnje. Za mobilnu uslugu karakterističan je i sezonski efekt, koji se uvijek događa s priljevom turista, a sve to znači da operatori uvijek moraju intenzivno ulagati kako bi unaprijedili ili barem održali na istoj razini svoju uslugu pristupa internetu – pojašnjava Ivo Majerski iz HAKOM-a.

VIDEO Igor Rudan o umjetnoj inteligenciji:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije