Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

'Budućnost počinje sada. Idemo dalje': Solar Impulse završio epsko putovanje oko svijeta

Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godina
26. srpnja 2016. u 08:45 1 komentara 259 prikaza
solar impulse
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Završilo je prvo putovanje solarnog zrakoplova oko svijeta kada je Solar Impulse u utorak ujutro sletio u Abu Dhabi, prenose agencije.

Solar Impulse PUT OKO SVIJETA Solar Impulse sletio u Kaliforniju Solar Impulse 2 prema europi Solar Impulse 2 na pola puta preko Atlantika

Švicarac Bertrand Piccard upravljao je zrakoplovom na solarnu energiju u posljednjoj etapi leta od Kaira do Ujedinjenih Arapskih EmirataZa upravljačem Solar Impulsea izmjenjivao se sa sunarodnjakom Anreom Borschengom u misiji kojom su se promovirali obnovljivi izvori energije.

Time je završen epski let koji je u Abu Dhabiju počelo 9. ožujka prošle godine.

– Budućnost je čista. Budućnost ste vi. Budućnost počinje sada. Idemo dalje – rekao je Piccard koji je u Abu Dabiju dočekan velikim pljeskom.

Let u 17 etapa bio je dug 42.000 kilometara, preko četiri kontinenta, tri mora i dva oceana. Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova. To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea.

Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godinaTežak 1,5 tona i širok kao Boeing 747, Solar Impulse letio je prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje skladište solarnu energiju putem 17.000 fotonaponskih ćelija na svojim krilima.

Kabina Solar Impulsea 2 bila je opremljena bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između +40 i ‐40 stupnjeva Celzijevih. Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promicanje tehnologija koje koriste čistu energiju.

>> Solarnim zrakoplovom sletjeli u Kairo, uskoro će obletjeti cijelu Zemlju

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • poluprovokator:

    Pohvala ekipi koja je radila na konstrukciji i tehničkim rješenjima i logistici koja ih je pratila- ta "ekipa iz sjene" se rijetko spominje pa zato...