Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladar mora

Britanci počinju graditi ratni 
brod budućnosti

more
Foto: Thinkstock
01.09.2015.
u 13:19

Tehnologija na kojoj će biti temeljen ratni brod dosad je viđena samo u Zvjezdanim stazama

Obistine li se najave britanskih inženjera i ratni brod kraljevske mornarice Dreadnought doista 2050. ugleda svjetlo dana, Velika Britanija ponovno bi mogla postati vladarica svjetskih mora. Naime, ovaj ratni brod pod zapovjedništvom britanske krune bit će, tvrde, najsuvremenije i najsloženije ratno plovilo na svijetu, a tehnologija korištena pri njegovoj izradi ravna je tehnologiji koju se dosad moglo vidjeti samo u kultnoj SF seriji "Zvjezdane staze".

Oplata će mu biti načinjena od posebno jakog akrila obloženog grafenom koji smanjuje otpor pri plovidbi, ali u određenim trenucima omogućava i svojevrsnu "prozirnost" broda. Plovilo će se pokretati fuzijskim nuklearnim reaktorima i bešumnim elektromotorima, a na brodu će biti samo pedeset mornara koji će, umjesto na palubi, dužnosti obavljati u kontrolnim sobama opremljenim hologramskim komunikacijskim postajama. Oružani sustavi temeljit će se na elektromagnetskim topovima koji ispaljuju impulse brze svjetlosti, dok će s palube polijetati bespilotne letjelice po vatrenoj snazi i performansama bolje od današnjih zrakoplova lovaca posljednje generacije.

Britanski inženjeri tvrde da je tehnologija za izradu ovog broda već na raspolaganju te kako je izgradnja za 35 godina realan cilj.

>> Kinezi podižu supergrad za 130 milijuna ljudi. Bit će velik kao dvije i pol Hrvatske

>> Neće više biti ubojitih komaraca, dalekovoda i nepotrebnih kemoterapija

Komentara 5

Avatar @promatrač
@promatrač
20:48 01.09.2015.

A tko im ga gradi pa im za to treba 35 godina ? Crngorci ?

BA
bakulušić
22:38 01.09.2015.

Ljudi koji poznaju politiku kažu da Britanci zaista imaju planove za pedeset godina unaprijed. No, oni su tajna kao što je tajnom pokriveno i sto godina unatrag. Do tajni mogu samo povjerljivi ljudi. Možda su ovu tajnu Britanci povjerili Stipi Mesiću i još nekom hrvatskim političarima koji su i njima povjeravali tajne i arhive nakon smrti prvog hrvatskog Predsjednika. Sad vraćaju dug da se Hrvati imaju čime zabavljati čekajući da im Milanović osigura uvjete za zapošljavanje.

DU
Deleted user
04:29 02.09.2015.

Ako sam dobro shvatio Britanci grade brod koji će biti superioran i najbolji na Svijetu ali za 100 godina i na koji će biti potrošno milijarde funti. Eh da to su mislili i amerikanci sa svojim novim brodovima i onda su došli u Crno more nadletio ih je jedan Ruski avion i onda im je brod koji košta milijardu dolara bio potpuno onesposobljen. I to se nije dogodilo jednom nego više puta gdje je čak jedan Američki nosač zrakoplova koji se previše približio Ruskoj granici onesposobljen. Zapad opet igra stare igre maštajući o super brodovima sa laserskim oružjem zapravo žele da se i Rusi uključe u utrku u naoružanju pa da potroše što više para kao u hladnom ratu. Izgleda da zapadu ta taktika baš i nije najbolje prošla jer danas Rusi ipak imaju bolje oružje. Vidi se to i po tome kako je Ukrajina sp**šila baš kada joj najviše treba zapadna pomoć.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije