Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Bosch omogućio STEM edukaciju djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska

Bosch potiče STEM edukaciju inspirativnom radionicom: Kako odgojiti robota uz pomoć Boscha?; Djeca SOS Dječjeg sela Hrvatska u sklopu Festivala znanosti sastavljali vlastite robote
12. travnja 2019. u 13:53 92 prikaza
Bosch omogućio STEM edukaciju djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Bosch je u sklopu Festivala znanosti organizirao STEM edukativnu radionicu sastavljanja robota s djecom SOS Dječjeg sela Hrvatska. „Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti i izrazito smo zadovoljni što smo djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska omogućili STEM edukaciju koja će im, uvjerena sam, probuditi još veću zainteresiranost za znanost. Naša je tvrtka ostvarila velik sinergijski učinak u još boljem zbližavanju s SOS Dječjim selom Hrvatska, koje je sada, nakon više od 5 godina suradnje, postalo Boschev istinski prijatelj“, izjavila je Mirsada Kudrić, generalna direktorica tvrtke Bosch za Hrvatsku i Sloveniju.

Inspirativna STEM radionica

Bosch omogućio STEM edukaciju djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska | Autor : Promo Foto: Promo

Inspirativna radionica „Kako odgojiti robota uz pomoć Boscha?“ organizirala se s hrvatskim startupom STEMI, koji je proizveo istoimenog DIY (uradi-sam) šesteronožnog (Hexapod) robota, kojim se može upravljati putem pametnog telefona. Primjerice, kada ga škakljate na zaslonu pametnog telefona, vaš se robot trese, zvecka ili kotrlja. Projekt STEMI-ja počeo je krajem 2015. godine, a u međuvremenu se pojavio na Amazonu, gdje ga mogu kupiti kupci iz SAD-a i Kanade. Marin Trošelj, suosnivač i direktor STEMI-ja: „Ono što naš proizvod izdvaja od ostalih jest činjenica da dolazi s bogatim obrazovnim sadržajem namijenjenim početnicima bez ikakvog iskustva te ih uči o svim segmentima razvoja robota: od 3D modeliranja, embedded programiranja pa do izrade mobilnih aplikacija“.

Navedena radionica održala se u sklopu Festivala znanosti, koji traje od 8. do 13. travnja u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu. S obzirom na to da je potražnja poslodavaca za STEM kvalifikacijama prisutna i u Hrvatskoj, niz

ustanova već je napravio iskorake u upoznavanju najmlađih sa STEM kurikulumom. „Tvrtka Bosch i SOS Dječje selo Hrvatska dugogodišnji su partneri u stvaranju sigurnog i toplog doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Pored ljubavi koju djeca dobivaju u obiteljskom tipu skrbi trudimo se stvarati im prilike za razvoj sposobnosti za budućnost. Boscheva kreativna radionica iz STEM područja izvrsna je inicijativa koju smo prihvatili, a naši mladi već su napravili prve uspješne korake u području programiranja i robotike“ , izjavila je Višnja Tuškan-Krupić, nacionalna direktorica SOS Dječjeg sela Hrvatska.

Bosch omogućio STEM edukaciju djeci SOS Dječjeg sela Hrvatska | Autor : Promo Foto: Promo

Društveno odgovorno poslovanje Boscha u Hrvatskoj

Najvažniji projekti uključuju dugogodišnju suradnju s SOS Dječjim selom Hrvatska. Bosch je ponovno ove godine „usvojio“ SOS obitelj iz SOS Kuće Ruža u Lekeniku te pokrio njihove godišnje režijske troškove. Od važnijih aktivnosti ističe se opremanje Tehničke škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija u Zagrebu za potrebe praktične nastave. Valja spomenuti i suradnju s Tehničkim muzejom „Nikola Tesla“ u Zagrebu i niz drugih projekata.

Dodatne informacije

Više o startupu STEMI
Više o SOS Dječjem selu Hrvatska
Više o Festivalu znanosti

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno