Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Borio se za slobodu interneta, a ubio se zbog optužbi za hakiranje

Obitelj i partner Aarona Swartza krvinju za tragediju svalili su na američko državno tužiteljstvo
13. siječnja 2013. u 12:40 1 komentara 4 prikaza
aaron swartz
Foto: YouTube

U petak je u New Yorku svoj život vješanjem okončao Aarom Swartz, vrhunski programer i jedan od najpoznatijih aktivista koji se borio za slobodni internet. Zašto je odlučio svijet napustiti u 26. godini života, ne zna se. Njegova obitelj i partner dio krivnje svalili su na američko državno tužiteljstvo koje je protiv ovog mladog genija koji je u svijet tehnologije zakoračio i prije 14. godine podnijelo optužnicu zbog hakiranja.

- Aaronova smrt nije samo osobna tragedija već produkt napada zločinačkog pravosudnog sustava koji je pretjerao s optužbama. Tužiteljstvo je Aarona teško optužilo i zaprijetilo mu kaznom zatvora do 30 godina za navodno kazneno djelo koje nikome nije naškodilo, dok je MIT, s druge strane, doprinjeo tragediji jer nije podržao Aarona, izjava je koju su potpisali Aaronovi roditelji, dvojica braće i njegov parner Taren Stinebrickner-Kauffman, a objavljena je na Aaronovoj memorijalnoj internetskoj stranici.

Bilo mu je tek 14 kada je pomogao u stvaranju standarda za RSS. Zatim je osnovao Infogami, danas dio društvene mreže Reddit. S Larryijem Lessigom radio je na lansiranju Creative Commons licence, a 2010. godine osnovao je Demand Progress, neprofitnu udrugu koja se bori protiv cenzure na interentu....

Oni koji su ga znali kažu da je bio drag i pametan, a imao je i odličan smisao za humor.

- Društvo je zaista mnogo izgubilo Aaronovom smrću. Tehnološki problemi ostat će neriješeni ili neće biti riješeni tako briljantno kao što bi to napravio Aaron.... napisao je njegov prijatelj i kolege iz Wireda.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo