Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Bitka inteligentnih mobitela: Najvidljiviji je napredak u mobilnoj fotografiji

Apple danas predstavlja svoje nove uzdanice među pametnim telefonima i tabletima.
12. rujna 2018. u 16:01 1 komentara 241 prikaza
Ilustracija
Foto: Reuters/Pixsell

Pametni telefoni najzastupljeniji su uređaji, odnosno najraširenija računala jer 60 posto ljudske populacije, kazuju procjene, do 2021. godine imat će upravo smartfon u svom vlasništvu. Stoga ne čudi da se proizvođači mobitela natječu u tome što koji može pružiti i koliko je intuitivniji i korisniji, koliko je sigurniji i inteligentniji. A umjetna inteligencija koja se u njih ugrađuje čini ih sve pametnijima i postavlja nove izazove pred konkurenciju.

Apple Trump poručio Appleu: Ako vam smetaju carine iz Kine, vratite proizvodnju u SAD

Apple je danas na redu da predstavi svoje nove pametne uređaje, osim dizajna po kojem Apple poznat i gotovo nenadmašan na tržištu smartfona, pokazat će i kako operativni sustav iOS 12, predstavljen proljetos, radi u novom hardverskom poboljšanju.

Huawei uložio milijarde dolara

Umjetna inteligencija, pojednostavljeno, samo je niz algoritama koje smišlja čovjek i prilagođava ih potrebama korisnika te služi da ljudima skrati vrijeme za brojne radnje i pridonese kvaliteti života u smislu slobodnog vremena i pravih informacija. Siri je glavna uzdanica Applea kada se radi o pameti koju donosi, kao i niz opcija i aplikacija ugrađenih u mobitele. Huawei, primjerice, u cijelu priču vezanu za AI samo je u 2017. godini uložio 13,8 milijardi dolara čime su se svrstali među globalne lidere po ulaganjima u inovacije.

učenici ispunjeno predizborno obećanje Francuski osnovnoškolci u školama ove godine bez mobilnih telefona

Kako tvrde iz te kineske kompanije, koja se domogla druge pozicije na ljestvici prodaje pametnih telefona, do 2025. AI tržište dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara koje bi trebalo ostvariti u ovoj godini. Najveći dio prihoda od AI-ja dolazi od aplikacija na pametnim telefonima, na kojima je primjena umjetne inteligencije već na razini svakodnevne upotrebe. Prema nekim procjenama, za dvije godine gotovo 80 posto pametnih telefona imat će opcije pogonjene umjetnom inteligencijom.

Primjena umjetne inteligencije na različitim funkcionalnostima pametnih telefona vrlo je raznolika, no među najzanimljivijim i korisnicima najvidljivijim je napredak postignut na području mobilne fotografije. kako se procjenjuje, prema prihodima od umjetne inteligencije od 2016. do 2025. godine na prvom mjestu, s procijenjenim prihodima od 8,097 milijardi dolara, bit će prepoznavanje scena, klasifikacija i označavanje. Primjerice, za komunikaciju na društvenim mrežama odlična fotografija je ključna, smatraju u Huaweiju.

Huawei LZ80 bežični punjač I NAJJAČI PROCESOR Huawei Mate 20 postavlja novi standard za superbrzo bežično punjenje?

Na prošlotjednom AI summitu profesor Jan Šnajder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva objasnio je zašto baš sada svijet doživljava procvat razvoja umjetne inteligencije.

– AI je mlado područje, istražuje se zadnjih 80 godina, no posljednjih nekoliko godina vidljiv je značajan napredak. Tri su se stvari spojile: novi algoritmi, mnoštvo podataka i moćna infrastruktura. Najviše je donijelo strojno učenje, simuliranje ljudskog mozga kroz neuronsku mrežu. Neuronsko strojno prevođenje jedan je od velikih iskoraka koji smo očekivali tek za 30 godina – kazao je Šnajder i dodao kako u razvoju umjetne inteligencije predstoje četiri izazova: tehnološki, ekonomski, sigurnosni i etički.

iPhone X OFENZIVA Stiže najveći iPhone do sada? Otkriveni detalji novih Appleovih mobitela

Ni blizu ljudskoj inteligenciji

Pod tehnološkim izazovom ističe jedinstvene sposobnosti koje ljudi imaju u odnosu na druga živa bića, a to su jezik i racionalno zaključivanje. To znači da i najpametnija današnja računala i umjetne inteligencije nisu još ni blizu sposobnostima ljudskog uma koje se tiču racionalnog zaključivanja i jezika. Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe, ustvrdio je kako se za pet godina očekuje da će 60 posto svih poslovnih procesa te 70 posto svih proizvoda imati veze s umjetnom inteligencijom.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • ObrenM:

    Koliko recenica ,bez ista recenog-slika politicara.