Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Bill Gates uručio stipendije hrvatskim studentima

Imagine Cup stipendiju, za projekt KiDnect osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta, a stipendija iznosi 75.000 dolara
27. siječnja 2012. u 17:40 17 komentara 26 prikaza
Microsoft
Foto: ArhivaVl

Tim hrvatskih studenata je danas, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, osvojio Microsoftovu bespovratnu stipendiju u iznosu od 75.000 dolara. Imagine Cup stipendiju, koju im je uručio osnivač Microsofta Bill Gates, osvojili su u konkurenciji 50 najboljih studentskih projekata iz cijelog svijeta. Osim financijske podrške za daljnji razvoj projekta, Microsoft će im omogućiti pristup svim potrebnim softverskim alatima, lokalnim resursima kao što su Microsoftovi inovacijski centri te ih povezati s mrežom potencijalnih investitora, poslovnih partnera i nevladinih udruga.

– Microsoftove stipendije Imagine Cup oformili smo kako bismo promovirali inovativnost i kreativnost te poslovni duh i strast mladih koji svojim znanjem rješavaju najteže globalne probleme. Mladi ljudi, današnji studenti, sutra će postati poduzetnici i inovatori, stoga ih želimo potaknuti da izgrade bolju budućnost za sebe i sve nas. Na primjeru tima Apptenders vidimo da imamo svijetlu budućnost, samo moramo mladima dati pravu priliku i podršku – rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Naši su studenti, podsjetimo, osvojili prvo mjesto na domaćem natjecanju Imagine Cup, u konkurenciji više od 400 hrvatskih studenata. Njihovo rješenje, projekt KiDnect, uz pomoć specijaliziranog softvera i uređaja Kinect, pomaže djeci oboljeloj od cerebralne paralize, na način da fizioterapeuti snimaju individualne vježbe za svako dijete. Djeca vježbaju kod kuće, a sustav vrednuje odrađene vježbe na način da bilježi pokrete tijela te rezultate, statistike i snimke, šalje natrag fizioterapeutu, koji prati napredak i sukladno tome prilagođava vježbe. Ovaj se sustav već sada koristi u bolnicama u Münchenu i Varaždinu, a tim Apptenders ga planira nadograditi dodatnim senzorima koji će nadzirati rotaciju zglobova, višejezičnim sučeljem i naprednim sustavom za analizu podataka.

– Osvajanje Imagine Cup stipendije, kao i činjenica da nam je stipendiju uručio sam Bill Gates, izuzetna je čast i poticaj za daljnji rad. Dobili smo priliku razmijeniti ideje i mišljenja s mnogim stručnjacima i predstavnicima drugih timova, a suradnja s Microsoftom i partnerima pomoći će nam u daljnjem razvoju i nadogradnji našeg rješenja – izjavio je Dominik Tomičević, član hrvatskog tima Apptenders.

Studentsko natjecanje Imagine Cup će se u srpnju održati desetu godinu zaredom, s finalnim natjecanjima u Sydneyu. Natjecati se mogu svi učenici i studenti stariji od 16 godina, u kategorijama razvoja softvera i igara, aplikacija za Windows Phone, Windows Azure, Windows Metro aplikacije te zabavnih sadržaja za Kinect. Prošle godine se u finalu natjecalo više od 350.000 studenata iz 183 zemlje, priopćeno je iz Microsofta.

Imagine Cup stipendija dodjeljuje se prv

Imagine Cup stipendija dodjeljuje se prvi put, a ovogodišnji stipendisti su, osim hrvatskog tima Apptenders, i timovi iz Ekvadora, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Ekvadorski Falcon Dev izradio je sustav koji pomaže gluhoj djeci u učenju pretvaranjem zvuka u znakovni jezik, a američki tim Lifelens osmislio je rješenje koje pomaže otkrivanju malarije uz pomoć mikroskopa i Windows Phone 7 aplikacije. Jordanski tim Oasys izradio je sustav kojim je osobama koje boluju od kvadriplegije omogućeno upravljanje računalima i mobilnim telefonima, pokretima glave.

Pneumatici automobila
SIGURNA VOŽNJA
Dio automobila koji često zanemarujemo, a najlakše ga je za pregledati
CVH
ZIMSKA VOŽNJA
Jeste li spremni: S hladnim vremenom dolaze i problemi s automobilima