Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WiTricity

Bežično punjenje mobitela do kraja ove godine?

'Soljacic_nnn_rad_140711'
Foto: ''
1/3
12.03.2012.
u 18:10

Tvrtka Marina Soljačića, WiTricity, potpisala je ugovor s tajvanskom tvrtkom MediaTek za nabavu poluvodiča koji su im potrebni za sustav bežičnog napajanja mobitela

Tvrtka Marina Soljačića, direktora WiTricity Corporationa, potpisala je ugovor s tajvanskom tvrtkom MediaTek koja se bavi proizvodnjom poluvodiča, a koji su Soljačiću potrebni za sustav bežičnog napajanja mobitela, tableta i sličnih uređaja. 

Sustav bežičnog napajanja mogao bi se na tržištu pojaviti već ove godine, piše New York Times. Novi sustav bežičnog napajanja neće se prodavati izravno kupcima nego proizvođačima koji će ugrađivati magnetske zavojnice u uređaje.

Naime, Soljačićeva tvrtka već je izradila i licencirala sustav magnetskih zavojnica koje će služiti za bežično napajanje mobitela, a koje će se ugrađivati u pametne telefone i druge uređaje.

Osim za mobitele, WiTricity radi i na razvijanju tehnologije za bežično punjenje električnih vozila, ali će razviti i tehnologiju za punjenje medicinskih uređaja, poput pumpi za srce.

Tehnologija se temelji na magnetskoj indukciji - procesu sličnom onome koji se koristi kod električnih četkica za zube. Primjerice, u četkici je baza jedna magnetska zavojnica koja stvara magnetsko polje. Druga zavojnica povezana je s tim poljem i stvara električnu energiju. No, problem je što taj sustav ne funkcionira na većim udaljenostima.

WiTricity zbog toga radi na proširivanju raspona indukcije, odnosno bežično puni uređaje koji su tri do četiri metra udaljeni od primarnog izvora energije, kaže Katie Hall, tehnološka direktorica WiTricityja.

Komentara 16

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
18:39 12.03.2012.

Bravo za naseg hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića. :))

DU
Deleted user
18:41 12.03.2012.

Kao prvo, nije on vlasnik firme nego radi u njoj. Kao drugo, ova vijest je stara najmanje 2 godine i kao treće kada budu prenosili električnu energiju bez gubitka na velike udaljenosti, neka se onda jave. Ovo može napraviti svaki malo bolji poznavalac elektronike. Bravo na svježoj vijesti.

DK
dkatica2
07:37 13.03.2012.

Ništa od ovoga !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije