Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekperimentalni projekt

Bespilotne letjelice sadit će stabla u Engleskoj: 'Ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna'

Autumn scenes across the Peak District National park with misty mountains rustic bracken and autumn trees in the mist near Buxton, Derbyshire
Foto: JFL/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.
1/3
18.01.2021.
u 11:27

Letjelice će nositi sjemenke stabala zapakirane u male kuglice gnojiva te će ih ispuštati na mjesta određena za sadnju

Bespilotne letjelice koristit će se za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stjenovitim padinama Nacionalnog parka Peak District u središnjoj Engleskoj u sklopu ekperimentalnog projekta vrijednog pet milijuna funta.

Svrha projekta, koji je pokrenula organizacija 'Natural England' je pokušati spasiti izumiranje stabala jasena koje u nacionalnom parku napada opasna gljivična infekcija, prenosi BBC.

Joe Alsop iz Natural Englanda kaže da na toj lokaciji dosad nisu prakticirali sadnju uz pomoć dronova.

Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebala biti dovršena tijekom sljedećih pet godina, rekao je Alsop, viši upravitelj Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales.

Najveći broj stabala ipak će se saditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško prisupačnim područjima.

Alsop je pojasnio da će posebno prilagođene bespilotne letjelice nositi sjemenke stabala zapakirane u male kuglice gnojiva te će ih ispuštati na mjesta određena za sadnju. 

"Vjerojatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna", rekao je, dodajući da je korištenje dronova u ovom slučaju "eksperimentalno" te da se još "ne zna u kolikoj će mjeri biti učinkovito". 

Podsjetio je da su bespilotne letjelice za sadnju drveća korištene u nekim drugim dijelovima Velike Britanije.

Iz organizacije 'Natural England' potvrdili su da su šume u Peak Districtu teško pogođene gljivičnom infekcijom te dodaju da ne kane lako odustati od sadnje jasenova i da će u svakom slučaju pronaći one vrste stabala koje su otporne na tu bolest.

Ističu da odumiranje jasena u ovome području ugrožava i životinjski svijet koji nastanjuje šumu, od rijetkih insekata i leptira do ptica.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:59 21.01.2021.

Prema ovom tekstu one će sijati a ne saditi. Lektori? Ima li ih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije