Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Zbog ovih objava na Facebooku osuđen je na 8 mjeseci zatvora!

Austrijanac je na Facebooku veličao Hitlera i pozivao na ubijanje Židova
26. kolovoza 2015. u 14:09 11 komentara 6016 prikaza
Facebook
Foto: McPHOTO/DPA/PIXSELL

Austrijanac (28) jučer je u Welsu osuđen na osam mjeseci zatvora zbog antisemitskih i nacističkih objava na Facebooku.

Kako prenosi austrijski The Local, 28-godišnjak je prošlog rujna, komentirajući sukob u Gazi, objavio nekoliko spornih postova: "Ne pokazujte fotografije naše mrtve braće, djece, žena. Pokazujte samo fotografije njihovih žena i djece...", "Smrt Židovima, ubio bih ih plinom" i "Hitler je pokazao svijetu da je bio u pravu, Sieg Heil!". Drugi optuženik, 26-godišnjak koji je, komentirajući post, napisao "Sieg Heil! Adolf Hitler!", oslobođen je.

Obojica su rođeni u Turskoj, ali imaju austrijsko državljanstvo i žive u Welsu. Prethodno su osuđivani zbog nevezanih djela i ne dovode se u vezu s desničarskom scenom. Obojica su na sudu priznali objavu spornih postova, a mlađi je muškarac rekao da je njegov komentar bio glup.

– Žao mi je. Nisam to stvarno mislio – rekao je.

Stariji muškarac, koji je u vrijeme objave bio u klinici za liječenje od droge u Koruškoj, prvo je policiji rekao da je objavio "zabavan" post, ali je na sudu tvrdio da ga je napisao njegov cimer za kojega je tvrdio da je shizofreničar iz nacističke obitelji. Tijekom završne riječi ipak se ispričao.

– Nije važno tko je to napisao, jednostavno mi je žao – rekao je. Njegov odvjetnik rekao je da je objava bila rezultat brzopletosti, ali tužitelj je sudu pokazao drugi 28-godišnjakov post na Facebooku, koji nije bio zahvaćen ovim procesom: "Doći će dan kada će samo arijevci živjeti zajedno. Plave oči, plava kosa, naš vođa je prekrasan."

>> Učitelj objavio fotografiju i kaznili ga s gotovo 5000 kuna

>> Branimir Glavaš ljetne večeri provodi pijući vino s likom Hitlera!

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • majeltomoguce:

  A kada se Francizi izruguju Muhamedu onda je cijeli svijet na njihovoj strani, a kod nas kada su bili oni plakati sa gay djevicom Marijom svi iz vlade su bili za slobodu govora i izražaja ... no postoje očito dvostruki ... prikaži još!i kriteriji. Ja ne podržavan nikakvo vrijeđanje i nikada to neću prihvatiti kako neku slobodu već to ima svoj naziv - bezobrazluk! Ali da treba negoga zatvoriti zbog toga - to ne.

 • djurex:

  Da je pljuvao po katolicima dobio bi medalju i grant novce..eto europe i slobode izrazavanja

 • Avatar Koncentriran
  Koncentriran:

  Heil Pobjedi neka me strpaju .