Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECENZIJA

Arkham Knight je izvrsna igra bili ili ne fanovi Batmana

Batman: Arkham Knight
Foto: Batman: Arkham Knight
1/5
07.11.2015.
u 10:00

Arkham Knight, titularni lik u igri, jedan je od glavnih negativaca i, iskreno, nije baš najjači zupčanik u mehanizmu ove igre

Batman je superjunak kojeg ne treba posebno predstavljati, a izvrsna serija igara Batman Arkham dobila je svoj posljednji nastavak – barem tako kažu. Arkham Knight donosi gomilu svježine i novina u avanture omiljenog maskiranog osvetnika, širi Gotham, unosi novi potpuno interaktivan i operativan Batmobile i mnogo novih protivnika koji će šišmiš-muškarcu pokušati zagorčati život, a tu je nekoliko savezničkih heroja. Tu su i oni najbitniji dijelovi igre – gomila akcije i zagonetki.

Priča će vas držati uz ekran barem 10 do 12 sati i, iako ju je na trenutke dosta komplicirano pratiti, vrlo je zanimljiva i jako dobro opisuje povijest Batmana, svih triju Robina, Jima Gordona i njegove kćeri Barbare Gordon (koja je jedno vrijeme bila Batgirl). Za razliku od prijašnjih nastavaka, priča je protkana paranormalnim utjecajima, što možda i nije loše, ali nekako mi je draže kad su Batmanovi protivnici barem donekle ponikli u stvarnosti. Ipak, to ima zanimljiv efekt prodiranja malo dublje u Batmanovu psihu, što je poprilično zgodan detalj!

Arkham Knight, titularni lik u igri, jedan je od glavnih negativaca i, iskreno, nije baš najjači zupčanik u mehanizmu ove igre, naime nije ništa više od mračne verzije Marvelova Iron Mana. On je oklopljeni mehanizirani anti-Batman lik s glasom još mračnijim od protagonista, ali na mjestima gdje njegova pojava slabi cjelokupan dojam drugi likovi, pozitivni i negativni, popunjavaju tu rupu: novi Scarecrow jezovitiji je nego ikad prije, a naravno da ni bez Jokera nije moglo proći – s nekoliko posthumnih šala i scena iz stripova (te scene neće biti poznate ljudima koji nisu čitali stripove, ali tako su dobro odrađene da nije ni bitno). Igra je prepuna i podmisija. Gotham je u ovoj igri golem i imate kao igrač potpunu slobodu u njegovu istraživanju. Cijeli grad podijeljen je u tri poprilično masivna i šarolika otoka. Jedna od stvari koje mi se itekako sviđaju jest što se više ne morate vraćati u Bat špilju za svaku sitnicu kao u prošlim igrama jer to je bilo iritantno i narušavalo je tempo prošlih igara. Kako je svijet otvoren i puno veći s cijelim Gothamom na raspolaganju za istraživanje, naravno da ga nećete istraživati pješke, nego imate svoj vjerni grapple-gun i plašt koji glumi padobran, ali sve te alatke blijede uz Batmobile koji je u skladu s modernim trendovima koncipiran kao tenk, a ne automobil. Vožnja je iznenađujuće ugodna, a cjelokupnom ugođaju pomaže i što je praktički svaki zid i prepreka destruktibilan do te mjere da se nekad možete zapitati što će vam u toj metalnoj beštiji uopće volan. Osim što vaš šimišoliki tenk prolazi kroz prepreke i protivnike kao cigla kroz prozor, ima i zgodnu funkciju daljinskog upravljanja pa vam ujedno glumi i ljubimca i pomoć pri rješavanju nekih zagonetki.

Nego, sjećate li se da Batman ne ubija? Za one koji nisu upoznati s pozadinom, roditelji Brucea Waynea, odnosno Batmana bili su ubijeni kad je on bio dječak njemu pred očima i zbog toga on ne koristi vatreno oružje i nikad ne ubija, što dovodi do nekoliko paradoksalnih situacija s obzirom na veličinu arsenala kojim raspolaže u Arkam Knightu, posebno kad se radi o Batmobileu, koji automatski prebaci na neubijajuće metke kad se nišane ljudska bića. Ima tu još nelogičnosti, ali prijeći ćemo preko njih da ne kvarimo inače odličan doživljaj i izvedbu, a prijeći ćemo i preko užasne neupravljivosti Batmobileom kad su potrebni precizni manevri u uskim prolazima i na mostovima. A nekoliko podmisija omogućava vam da vam se u borbi pridruže Robin, Nightwing ili Catwoman, što lijepo proširuje borbenu paletu i dodaje nekoliko zgodnih i impresivnih komboa. Igra je tehnički odlična, umjetnički stil je odličan, grafika je čista i prelijepa s dovoljnom količinom opcija da bude igriva na širokom rasponu konfiguracija. Ovu recenziju pišem na temelju verzije za konzole gdje je Arkham Knight izvrsna igra koju mogu preporučiti svima, bili oni fanovi Batmana ili ne. Košta 60 eura i nema multiplayer opciju, ali zaista ima dovoljno sadržaja i dovoljno kvalitete da opravda svoju cijenu.

>> Pucačina koja je namjerno digla prašinu nije 
ništa osim loše i dosadne igre

>> Rezultati razvoja se vide - ovo je odlična igra itekako vrijedna svoje cijene

Komentara 1

ME
meerkat
09:39 09.11.2015.

Bitno je naglasiti "na temelju verzije za konzole"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije