Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wall street

Appleova vrijednost u dva tjedna pala za 76 milijardi dolara

iphone 5 (1)
AFP/PIXSELL
09.10.2012.
u 18:27

Vrijednost dionice na burzi u Wall Streetu danas je pala na 623.55 dolara, što znači da tvrtka vrijedi 585 milijardi dolara

Vrijednost Applea pala je za više od 70 milijardi dolara nakon što je dosegnula vrhunac nakon predstavljanja iPhonea 5, prenosi Mashable. Vrijednost dionice na burzi u Wall Streetu danas je pala na 623.55 dolara, što znači da tvrtka vrijedi 585 milijardi dolara.

Dionica je svoj vrhunac dosegnula nekoliko dana nakon predstavljanja nove generacije iPhonea ˜– 21. rujna popela se na 705.07 dolara, a vrijednost tvrtke na 661 milijardu dolara, da bi do kraja tog dana vrijednost pala na 700.09 dolara po dionici, odnosno 656 milijardi za cijelu tvrtku.

Dionica je od tada u padu, ponajprije zbog strahova o problemima s dobavom koje je potaknula vijest o štrajku u kineskoj tvornici Foxconn, koja proizvodi za Apple te je na zlu glasu zbog navodnog lošeg tretmana radnika.

>> Dionica Applea po prvi put u povijesti prodavala se iznad 700 $

>> Potuklo se 2000 Kineza pa zatvorili tvornicu koja proizvodi iPhone 5

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar mlohavi
mlohavi
21:07 09.10.2012.

@ufrm pa i nije baš toliko pogriješio u činjenicama. ajfon se proizvodi u Foxconn-u (Kina) a prodaje se poprilično skupo (samostalno). Apple ima najveću zaradu od svih proizvođača (mislim da je u prethodnim verzijama to išlo oko 65% cijene, akoo ne i 70%). One epitete što je dijelio Jobsu, u to neću ulaziti. Ali outsourcing je novi kapitalistički robovlasnički poredak. Da sutra propadnu, stvarno ne bih trepnio

SI
sinaj
19:09 09.10.2012.

Možda će sada morati ugraditi i dodatne rešetke na kineskim tvornicama za sprečavanje samoubojstva radnika. Kamo sreće da propadnu i oni i svi drugi izrabljivači ljudske patnje.

UM
Umjereni
20:06 09.10.2012.

Možda će sada morati ugraditi i dodatne rešetke na kineskim tvornicama za sprečavanje samoubojstva radnika. Kamo sreće da propadnu i oni i svi drugi izrabljivači ljudske patnje. _______________ Da. Lako je brijati na socijalnu spiku i glumatati tu nešto. Onog trena kada ćemo biti spremni mobitel platiti 1000 ili 2000 eura, neće ga sklapati neki jadan Kinez, nego Amerikanac u firmi koja će imati bazen za radnika, sobu sa playstationom, menzu koja nudi 3 različita menija i akvarij s ribama za smirenje živaca. Osim ako ti smisliš kako uz istu krajnju cijenu proizvoda platiti radnika više i osigurati mu pristojne uvjete. No, u tom ćeš slučaju biti siguran kandidat za barem pet nobelovih nagrada iz ekonomije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije