Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija

Apple želi od iPhonea napraviti ključ koji otključava sva vrata

iKey Auto
Foto: Miroslav Ambruš-Kiš
1/6
10.03.2010.
u 14:04

Apple je patentirao bežičnu tehnologiju NFC za komunikaciju uređaja "u bliskom polju". Jedna naprava s NFC-om bit će dovoljna da otključa sve što smijemo otključati.

Jedna od budućih inačica iPhonea postat će jedini ključ koji vam treba. Tako barem tvrdi patent koji je Apple 18. veljače prijavio državnom uredu za zaštitu intelektualnoga vlasništva pod bojem 2010/0042954 A1. Patentna prijava iznimno je detaljna i iz nje se može pročitati da ju je Apple toliko razradio da tehnologija samo čeka da bude ugrađena u nove generacije prijenosnih uređaja.

Temelji se na novom konceptu čiji bi tehnički naziv mnoge mogao odbiti: “komunikacija s bliskim poljem” (NFC). Naravno, stvarnost je mnogo jednostavnija. Za razliku od infracrvene bežične komunikacije (poput daljinskih upravljača), bluetootha za različite dodatke telefonima, kućne bežične mreže i svih drugih, NFC funkcionira iz neposredne blizine. Vlasnikov iPhone bit će opremljen čipom koji je zaštićen, kao i telefon, uobičajenim PIN-om.
Program za koji se govori da mu je ime iKey otključava sve: lokot na kasici prasici, vlasnikov laptop, pokreće automobil, otključava vrata kuće, garaže ili ulaza u tvrtku (pri čemu automatski bilježi i vrijeme provedeno na poslu) sve do čelične blagajne glavnoga trezora u banci! Pritom surađuju i čip u telefonu za sigurnost i GPS i senzor za nagib telefona.

Za jednostavne brave dovoljan je praktično besplatni RFID čip, brave na kućama i automobilima isplati se osigurati ugradnjom pametnijeg čipa kao što će biti u iPhoneu ili laptopu, a blagajne s dragocjenostima ili glavni trezori u bankama prikladno kompliciranim sigurnosnim sustavom.
U opisu izuma u patentnoj prijavi u središtu je uporabe upravo najmanja od svih naprava – iPhone. Ta “igračka, kojom se usput i telefonira” tako bi mogla postati predmet od kojega se sve teže razdvajamo. Ako se izum pokaže djelotvornim, tj. ako ubuduće “bez njega ne budemo mogli živjeti”, neće biti razloga da žalimo za snopovima ključeva koji deru džepove i torbice.

Jedini problem Apple će imati s hordom proizvođača koji polažu pravo na ime iKey: to je ime jednoga proizvođača tipkovnica za računala, drugo je ime softver za automatizaciju rutinskih postupaka za računalom, a treći je postojeći istoimeni besplatni zabavni program za iPhone kojim se takav sustav samo oponaša!

Komentara 2

QU
qube310
22:13 10.03.2010.

a tko izgubi općenito ključ od stana nahebo je ko žuti... a u slučaju da se pokvari isto ko i oni easy entry ključevi, imaš rezervni ključ (ne iphone).. valjda će tako funkcionirati.. ali u svakom slučaju trebalo bi to pojednostavniti, danas imamo 100 ključeva za svake gluposti, lokere, stan, kuću, auto, garažu, dobro da nemamo ključ za mikrovalnu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije