Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epeat

Apple zatražio skidanje s popisa ekološki prihvatljivih proizvoda

apple macbook pro
AFP/PIXSELL
10.07.2012.
u 09:05

U Appleu su samo rekli da njihovi proizvodi više ne zadovoljavaju EPEAT-ove zahtjeve

Apple je krajem lipnja pozvao federalnu organizaciju za utvrđivanje standarda EPEAT da njihove proizvode skine s popisa ekološki prihvatljivih proizvoda, otkrio je direktor EPEAT-a Robert Frisbee CIO Journalu. Razočarani Frisbee rekao je kako su u Appleu bez dodatnih obrazloženja ustvrdili da njihovi proizvodi više ne zadovoljavaju EPEAT-ove zahtjeve.

EPEAT elektroničke uređaje između ostalog ocjenjuje prema tome koliko ih je lako rastaviti kako bi se pojedini dijelovi, poput baterije, mogli reciklirati. Jedan od Appleovih najnovijih proizvoda, prijenosno računalo MacBook Pro sa zaslonom visoke rezolucije Retina, prema stranici iFixit gotovo je nemoguće potpuno rastaviti jer je baterija zalijepljena za kućište. Apple za taj proizvod nije ni pokušao dobiti EPEAT-ov certifikat, no Frisbee kaže da ga zbog zalijepljene baterije ne bi ni mogli dobiti.

Komentara 2

MA
Macaktom
11:06 10.07.2012.

ne kužim koja je poanta zalijepiti bateriju umjesto da omoguće zamjenu ionako margina profita im je preko 50% od proizvodne cijene uređaja tako da mi je teško za povjerovati da im se ne bi isplatilo uložiti nekoliko centi na laptopu od 2k dolara na kopču ili 2 vijka .

Avatar Torento
Torento
23:55 10.07.2012.

To se zove "Planned obsolescence" (Planirano zastarjevanje) i glavni je uzrok poplavljivanja planete Zemlje smećem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije