Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#StopRemovingIranianApps#

Apple zabranio iranske aplikacije; ministar izveo narod na ulice Teherana

Foto: Farshid M. Bina/DPA/PIXSELL
26.08.2017.
u 22:41

Šest milijuna Iranaca koristi iPhone uređaje iako Apple tamo nema svoje predstavništvo i većina njihovih proizvoda u zemlju je stigla ilegalno

Brojni Iranci, među kojima i ministar telekomunikacija, prosvjedovali su u subotu zbog ukidanja desetak popularnih Appleovih aplikacija izrađenih u Iranu, koje odsad neće više biti dostupne na području te zemlje. 

"Poštivanje prava korisnika temeljno je načelo koje tvrtka Apple u ovom slučaju nije ispoštovala", tweetao je Džavad Azari Džahromi, tridesetšestogodišnji iranski ministar telekomunikacija. 

"Tehnologije informacija koriste se da bi poboljšale i pojednostavile živote ljudi, a ne zato da bi se koristile kao sredstvo diskriminacije među zemljama", kazao je ministar i obećao da će pokrenuti sudski proces. 

Poslijepodne je Džahroni na Instagramu objavio da surađuje s ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom na rješenju problema. 

"Apple nam nije dao jasne odgovore na naša pitanja", rekao je za vladin list Iran Daily, Mehdi Taghizadeh, jedan od vlasnika tvrtke Delion, koja uz pomoć online aplikacije dostavlja obroke, no otkad je aplikacija ukinuta posao mu je onemogućen. 

Najkorištenije ukinute aplikacije su Digikala i Bamilo, online tvrtke poput Amazona te Snapp i Tap30, dvije taksi-udruge nastale po uzoru na Uber

U zemlji s 80 milijuna stanovnika, oko 40 milijuna ih posjeduje pametni telefon i među njima je šest milijuna iPhonea, Appleovih modela. Apple nema svoje predstavništvo u Iranu i većina njihovih proizvoda onamo je stigla ilegalno

Društvene mreže u Iranu su zadnjih nekoliko dana preplavljene hashtagom na engleskom #StopRemovingIranianApps#

Po pisanju iranskih medija Apple je izvijestio da pojedine aplikacije više nisu dostupne u Iranu zbog američkih sankcija donesenih protiv te zemlje. 

Unatoč tomu što su Sjedinjene Države ukinule dio sankcija prema Islamskoj Republici nakon zaključenja sporazuma o ograničenju nuklearnog programa 2015., i dalje primjenjuju ograničenja toj zemlji iz drugih razloga. 

Većina aplikacija proizvedena u Iranu registrirana je u drugim državama, posebice u Kanadi kako bi se zaobišle američke sankcije. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
01:32 27.08.2017.

Piše da je većina Aplleovih proizvoda u zemlju ušla ilegalno.Kako je ušao ostatak?

Avatar muhaamsterdam
muhaamsterdam
11:10 27.08.2017.

NEZNAS TKO PIJE A TKO PLACA , NA KRAJU SVI PIJANI..

DU
Deleted user
01:21 27.08.2017.

To su današnje Sjedinjene Američke Države, moglo bi ih se mirno zvati Novi Sovjetski Savez!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije